Meg kell dolgozni a Semsey Díjjal járó pénzért Derce Tamásnak

Újpest

Wintermantel Zsolt vezette fideszes városvezetés mindent megtesz az ellen, hogy az ellenzéki pártok együttműködjenek az októberi önkormányzati választásokon. Most a Semsey Aladár Életműdíj egyetlen tulajdonosát, Újpest korábbi polgármesterét, Derce Tamást használják fel, hogy “véleményét” kifejtve hangot adjon annak, mennyire elítéli az ellenzéki pártok szoros együttműködését.

Mi is ez a Semsey Díj?

2011. január 27-én tartott képviselő-testületi ülésen terjesztette be a 2010 őszén Újpest polgármesterévé megválasztott Wintermantel Zsolt javaslatát a díj elfogadásáról. Az előterjesztés szerint az Életműdíj annak jár, aki Újpesten legalább 10 éven keresztül polgármesteri tisztséget tölt be, és aki városvezetői tevékenysége során kiemelkedő szerepet töltött be Újpest fejlődésének előmozdításában, a város hagyományainak megőrzésében, valamint nem vállal már választott politikai tisztséget Újpesten. Az, hogy ezt a díjat kifejezetten Dercére írták, már 2011-ben feltűnt az Indexnek is, ami „Kiegyezett a Fidesszel, élete végéig fizetést kap” címmel hozta le ezt a történetet, keresve az okokat, miért állt át Derce Tamás egy szempillantás alatt ádáz ellensége (Wintermantel Zsolt) oldalára, akit – nem mellesleg – teljesen alkalmatlannak tartott a polgármesteri poszt betöltésére. A díjnak van egy nem elhanyagolható része is, ugyanis az, aki megkapja ezt az elismerést, az élete végéig havi járadékot kap az Újpesti Önkormányzattól. Ez a járadék a mindenkori polgármester fizetésének 65 százaléka, ami ma már 745 ezer 404 forint. Mellékszál, azonban nem elhanyagolható körülmény, hogy Derce Tamás a választások után bekerült a fideszes vezetésű Főváros tulajdonában álló Fővárosi Vízművek felügyelő bizottságába is, mely tisztségért további bruttó 160.000 forint fizetség járt.

Kép: blikk.hu

Az előterjesztés elfogadása nagy vihart kavart a képviselő-testületben (az erről készült teljes jegyzőkönyv itt érhető el). Több képviselő is kérte, hogy vegyék le a napirendről, azonban ezt a fideszes többség elutasította. Dr. Trippon Norbert (MSZP) azt mondta: „szégyen, amely alkalmas arra, hogy megingassa az Újpesti Önkormányzat iránti közbizalmat, valamint a választások tisztaságába vetett közbizalmat is”, valamint hozzátette: a rendelet „pofára szabott”. Azt a kérdést tette fel, hogy „mi állhat a háttérben akkor, amikor két politikusnak már-már közismerten gyűlöletteljes viszonya egyszer csak átalakult és eme két politikus egyszer csak elkezdett közösen kampányolni?” Perneczky László (LMP) önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy „méltatlannak találja kifizetőhellyé tenni az újpesti közkasszát.” Az előterjesztést végül 12 igen és 6 nem szavaz mellett fogadta el a képviselő-testület.

Egy titokzatos alapítvány

Wintermantel Zsolt fideszes polgármester egy 2011. január 6. napján az újpesti kiválóságok tiszteletére megrendezett fogadáson jelentette be, hogy a rendelet elfogadása után (2011. január 27.) javasolni fogja Derce Tamás korábbi polgármestert erre a díjra. Az Újpesti Napló V. évf. 13. szám (2011. április 7.) 5. oldalán „Példát az utókornak” címmel számolt be Derce Tamás kitüntetéséről és a neki rendezett ünnepségről. Wintermantel ebben a cikkben utalt arra is, hogy „Derce Tamás a megalkotott életművéhez híven, tovább emelte az újonnan alapított kitüntetés rangját és jelentőségét, hiszen az elismeréshez tartozó életjáradékot a Clarisse Újpest Gyermekeiért Alapítvány alapítására és működtetésére fordítja.” 

Clarisse Újpest Gyermekeiért Alapítvány elérhető alapító okirata 2011. szeptember 20. keltezésű, bejegyzésére 2011. november 3-án került sor a birosag.hu-n fellelhető adatok alapján. Beszédes tény, hogy az alapító okiratban szereplő több név mind a Fideszhez köthetők: felbukkan itt Bartók Béla, jelenleg is fideszes önkormányzati képviselő; Dr. Telek Zoltán, aki most is az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, vagy éppen Dr. Kató Balázs, aki az Újpestért Egyesület elnöke, és az Újpesti Önkormányzat jogtanácsosa, képviselőjelölt. De megfordult itt az alapítványnál az a dr. Hollósi Antal Gábor is, aki a Fidesz színeiben indult korábban az országgyűlési választásokon.

Az Alapítvány első elérhető beszámolója a 2012-es évről szól. Ebben szerepel az alapító által az alapító okiratban szereplő 290.000 forint, melyet befizetett. Továbbá az is kiolvasható, hogy Derce ebben az évben csupán 1,1 millió forintot helyezett el az Alapítvány bankszámláján. Ekkor Wintermantel bevétele polgármesterként (2012. december 31.-i állapot szerint) 560,425 forint volt, melynek 65 százaléka 364.276 forint. Ha ebből még Derce Tamás leadózta, amit le kell, akkor is egyértelműen kitűnik, hogy a korábbi vállalását, miszerint a díjjal járó életjáradék az Alapítványba utalja, csak részben teljesítette

2013-ban kissé csökkent Derce Tamás adakozási kedve saját Alapítványának, hiszen a tavaly átutalt összeget sem sikerült túlszárnyalnia, sőt, kevesebb érkezett tőle, mint az előző évhez képest.

A fordulat 2014-ben történt. Az Alapítvány 2014. évi beszámolójában (melyet annyira komolyan vettek, hogy a határidő után egy évvel jöttek rá, hogy be kell adni az elszámolását), már egyetlen forint sem szerepel, ami Derce Tamástól, és úgy egyáltalán bárkitől is, érkezett volna. Ugyanez tapasztalható a 2015. évről szóló beszámolóban is.

A 2016. évi beszámolóban jelentkezik egy 1.250.000 forintos bevétel, azonban az sem az alapítótól, Derce Tamástól, Újpest korábbi polgármesterétől érkezett, ugyanis az a korábban bemutatott sorokon szerepelt volna.

Sajnos itt nem sikerült megtalálni, hogy ki volt a lelkes támogató, azonban a 2017. évben egy bizonyos Holczmann Bt. fizetett be egyedül az Alapítvány számára 1.450.000 forintotDerce Tamás teljesítménye ebben az évben is 0 volt. Az ügy szépsége, hogy 2014-től kezdve, amikor a Fidesz szétválasztotta a polgármesterséget az országgyűlési képviselőségtől, csaknem megduplázta a polgármesterek fizetését, ami magával vonta a Derce Tamás számára havonta utalandó életjáradék duplázását is. Mi most segítünk abban, hogy megmondjuk, hogy Derce Tamásnak 2018. év végéig mennyi pénzt kellett volna utalnia az általa alapított Clarisse Újpest Gyermekeiért Alapítvány részére:

Közben a kérdőjel helyére is be tudjuk már írni a 2018. évi számot, mely ugyancsak 0. Az Alapítvány 2018. évi beszámolója szerint „nem nyújtott cél szerinti juttatást, így e soron nem történtek kifizetések.”, azonban támogatást kapott, mintegy 1.5 millió forint értékben a Holzmann Bt.-től, viszont a kimutatásukban ezt tévesen tüntetik fel, ugyanis a szöveges beszámolóban ezt mint költségvetési szervtől, önkormányzattól kapott támogatásként említik meg.

Borítókép: Heti válasz

Címke:

1 thought on “Meg kell dolgozni a Semsey Díjjal járó pénzért Derce Tamásnak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük