Egy XIII. kerületi építkezésről jön a törmelék és föld Újpestre

Újpest

Reggel írtuk meg, hogy tetemes mennyiségű építési-bontási hulladék, föld kerül egy IV. kerülethez tartozó területre. Délelőtt fogtuk magunkat, és nyakunkba vettük a várost, egy a területen munkát végző teherautó után eredtünk. Elkövettük azt a hibát, hogy először a reggeli csúcsidőben követtük, sikerült is egy pirosra váltás után lemaradni, így visszamentünk a kiindulási ponthoz. Nem kellett sokat várnunk, újabb teherautó érkezett, azt már végig követni tudtuk. Így lyukadtunk ki egy XIII. kerületi építkezéshez, melynek alapját még most ássák ki.

A XIII. kerületi építési helyszín

Az építkezés tehát a XIII. kerületben található, egészen pontosan a Dózsa György út 144-148. számnál. A teherautó a Megyeri útról kanyarodott a Váci útra, majd onnan a Dózsa György útra kanyarodva érkezett meg az építkezés Tüzér utcai bejáratához. Itt épül a Colliers Magyarország Kft. új irodaháza, mely a “Green Court Office” nevet kapta.

A kivitelező a Colliers elmondása alapján a Codic Magyarország. A törmelék- és földelszállítást a VERESTRANSZ Kft. végzi. Ennek a vállalkozónak a teherautói járnak Újpestre, és hozzák az onnan kitermelt anyagot.

A VERESTRANSZ Kft. teherautója áll a Tüzér utcában, várva, hogy legurulhasson a munkagödörbe telepakolás céljából

Megkerestük a fuvarozó cég igazgatóját, Dudás Lászlót, aki telefonon először nem is tudta, melyik területről van szó, majd amikor említettük számára, hogy dokumentált formában állnak rendelkezésre bizonyítékok arról, hogy a mai napon többször is megfordultak teherautói a területen, akkor egyből már a káposztásmegyeri helyszínről beszélt. Elmondta, hogy “a terület tulajdnonsának megrendelését teljesítették, aki három fordulónyi barnaföldet rendelt a helyszínre.” Dudás szerint a terület rekultivációja zajlik éppen, ezért van szükség a föld odaszállítására.

rekultiváció vagy újraművelés, egy terület újrahasznosításra való alkalmassá tétele. Azon technikai, biológiai és agronómiai eljárások összessége, melyek során a természeti, vagy az emberi (antropogén) tevékenység károsító hatására terméketlenné vált földterület alkalmassá válik mezőgazdasági, erdőgazdasági művelésbe való visszaállításra vagy egyéb módon történő újrahasznosítására. (Wikipedia). Meg kell jegyeznünk, eléggé sajátos módja ez a rekultivációnak, ahol az erdőre, növényzetre borítják rá a láthatóan építési törmeléket is nagy mennyiségben található terméketlen földet.

Éppen elhagyja a helyszínt a VERESTRANSZ Kft. egyik teherautója

Természetesen várjuk a kivitelező hivatalos válaszát még, azonban ők jövő hét elejénél korábban nem ígértek választ, mivel a projektvezető szabadságon van. Keressük továbbra is a terület tulajdonosát, aki “megrendelte” a földet. Kérdéseinket más hivatalos helyre is elküldtük, azonban válasz nem érkezett ezidáig. Nem állunk meg, folytatjuk a munkánkat!

UPDATE – Másfél nap után reagált az Önkormányzat – változtatás nélkül közöljük (2019.03.13. 14:05)

“A napokban számos információ jelent meg a Mogyoródi patak, Óceánárok utca sarkán lévő terület feltöltésével kapcsolatban. A terület magántulajdonban van, szántó besorolású, természetvédelmi területet nem érint. A területre tavaly tavasszal kezdték el hordani a különböző összetételű földet. A terület önkormányzati képviselője Dr. Szabó Béla jelezte az Önkormányzat vezetésének a szerinte gyanús munkálatokat. Az Újpesti Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya 2018 április 10-én helyszíni bejárást tartott, az előzetes információgyűjtés és ténymegállapítások után, illetékességből, 2018 április 18-án fordult a Pest Megyei Kormányhivatal, Érdi Járási Hivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény és Talajvédelmi Főosztályhoz a szükséges intézkedések megtétele érdekében. Ezzel párhuzamosan az Újpesti Önkormányzati Rendészet munkatársai –tekintve, hogy magánterületről van szó- telken belül nem intézkedhetett, de az odavezető úton rendszeresen ellenőrizte és ellenőrzi a tehergépjárművek teherforgalmi behajtási díj megfizetését, számos esetben bírság kiszabásával élt.

Az eljáró Pest Megyei hatóság tájékoztatása szerint a Talajvédelmi Főosztály a jogellenes állapot megszüntetése érdekében rekultivációs talajvédelmi terv benyújtását kérte az ügyféltől. Ezzel egyidőben a XIV. kerületi Földhivatal is eljárást indított, amelyben a szántó eredeti állapotának visszaállítására kötelezik az ügyfelet. Tájékoztattak továbbá, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal, Érdi Járási Hivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény és Talajvédelmi Főosztály a XIV. kerületi Földhivatallal közösen helyszíni szemlét tartott a területen és a továbbiakban is folyamatosan ellenőrizni fogják a vállalások, kötelezések teljesülését.

A Pest Megyei Kormányhivatal, Érdi Járási Hivatal Talajvédelmi Főosztály az ügyben már meghozta a döntését, és határozatban kötelezte a tulajdonost a jogszerűtlen állapot megszüntetésére, illetve bírság megfizetésére. A döntést az ingatlantulajdonos megfellebbezte, ezért az ügy másodfokra került. A másodfokon eljáró hatóság az első fokú döntést helybenhagyta. További tájékoztatásuk szerint a XIV. kerületi Földhivatal ellenőrizni fogja a kötelezésnek megfelelő, eredeti szántó-állapot visszaállítását.”

Tagged

1 thought on “Egy XIII. kerületi építkezésről jön a törmelék és föld Újpestre

  1. Nem ertem, miert adjak berbe ezeket a foldteruleteket? Miert nem az onkormanyzat rendel oda földet? Erdekes, ahol fakivagas, rombolas van, az sosem onkirmanyzati terulet? Egyaltalan mi felett rendelkezik Ujpest Onkormanyzata?
    Ezt a foldreszt mar tavaly elkezdtek tolteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük