Egy XIII. kerületi építkezésről jön a törmelék és föld Újpestre

Újpest

Reggel írtuk meg, hogy tetemes mennyiségű építési-bontási hulladék, föld kerül egy IV. kerülethez tartozó területre. Délelőtt fogtuk magunkat, és nyakunkba vettük a várost, egy a területen munkát végző teherautó után eredtünk. Elkövettük azt a hibát, hogy először a reggeli csúcsidőben követtük, sikerült is egy pirosra váltás után lemaradni, így visszamentünk a kiindulási ponthoz. Nem kellett sokat várnunk, újabb teherautó érkezett, azt már végig követni tudtuk. Így lyukadtunk ki egy XIII. kerületi építkezéshez, melynek alapját még most ássák ki.

A XIII. kerületi építési helyszín

Az építkezés tehát a XIII. kerületben található, egészen pontosan a Dózsa György út 144-148. számnál. A teherautó a Megyeri útról kanyarodott a Váci útra, majd onnan a Dózsa György útra kanyarodva érkezett meg az építkezés Tüzér utcai bejáratához. Itt épül a Colliers Magyarország Kft. új irodaháza, mely a „Green Court Office” nevet kapta.

A kivitelező a Colliers elmondása alapján a Codic Magyarország. A törmelék- és földelszállítást a VERESTRANSZ Kft. végzi. Ennek a vállalkozónak a teherautói járnak Újpestre, és hozzák az onnan kitermelt anyagot.

A VERESTRANSZ Kft. teherautója áll a Tüzér utcában, várva, hogy legurulhasson a munkagödörbe telepakolás céljából

Megkerestük a fuvarozó cég igazgatóját, Dudás Lászlót, aki telefonon először nem is tudta, melyik területről van szó, majd amikor említettük számára, hogy dokumentált formában állnak rendelkezésre bizonyítékok arról, hogy a mai napon többször is megfordultak teherautói a területen, akkor egyből már a káposztásmegyeri helyszínről beszélt. Elmondta, hogy „a terület tulajdnonsának megrendelését teljesítették, aki három fordulónyi barnaföldet rendelt a helyszínre.” Dudás szerint a terület rekultivációja zajlik éppen, ezért van szükség a föld odaszállítására.

rekultiváció vagy újraművelés, egy terület újrahasznosításra való alkalmassá tétele. Azon technikai, biológiai és agronómiai eljárások összessége, melyek során a természeti, vagy az emberi (antropogén) tevékenység károsító hatására terméketlenné vált földterület alkalmassá válik mezőgazdasági, erdőgazdasági művelésbe való visszaállításra vagy egyéb módon történő újrahasznosítására. (Wikipedia). Meg kell jegyeznünk, eléggé sajátos módja ez a rekultivációnak, ahol az erdőre, növényzetre borítják rá a láthatóan építési törmeléket is nagy mennyiségben található terméketlen földet.

Éppen elhagyja a helyszínt a VERESTRANSZ Kft. egyik teherautója

Természetesen várjuk a kivitelező hivatalos válaszát még, azonban ők jövő hét elejénél korábban nem ígértek választ, mivel a projektvezető szabadságon van. Keressük továbbra is a terület tulajdonosát, aki „megrendelte” a földet. Kérdéseinket más hivatalos helyre is elküldtük, azonban válasz nem érkezett ezidáig. Nem állunk meg, folytatjuk a munkánkat!

UPDATE – Másfél nap után reagált az Önkormányzat – változtatás nélkül közöljük (2019.03.13. 14:05)

„A napokban számos információ jelent meg a Mogyoródi patak, Óceánárok utca sarkán lévő terület feltöltésével kapcsolatban. A terület magántulajdonban van, szántó besorolású, természetvédelmi területet nem érint. A területre tavaly tavasszal kezdték el hordani a különböző összetételű földet. A terület önkormányzati képviselője Dr. Szabó Béla jelezte az Önkormányzat vezetésének a szerinte gyanús munkálatokat. Az Újpesti Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya 2018 április 10-én helyszíni bejárást tartott, az előzetes információgyűjtés és ténymegállapítások után, illetékességből, 2018 április 18-án fordult a Pest Megyei Kormányhivatal, Érdi Járási Hivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény és Talajvédelmi Főosztályhoz a szükséges intézkedések megtétele érdekében. Ezzel párhuzamosan az Újpesti Önkormányzati Rendészet munkatársai –tekintve, hogy magánterületről van szó- telken belül nem intézkedhetett, de az odavezető úton rendszeresen ellenőrizte és ellenőrzi a tehergépjárművek teherforgalmi behajtási díj megfizetését, számos esetben bírság kiszabásával élt.

Az eljáró Pest Megyei hatóság tájékoztatása szerint a Talajvédelmi Főosztály a jogellenes állapot megszüntetése érdekében rekultivációs talajvédelmi terv benyújtását kérte az ügyféltől. Ezzel egyidőben a XIV. kerületi Földhivatal is eljárást indított, amelyben a szántó eredeti állapotának visszaállítására kötelezik az ügyfelet. Tájékoztattak továbbá, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal, Érdi Járási Hivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény és Talajvédelmi Főosztály a XIV. kerületi Földhivatallal közösen helyszíni szemlét tartott a területen és a továbbiakban is folyamatosan ellenőrizni fogják a vállalások, kötelezések teljesülését.

A Pest Megyei Kormányhivatal, Érdi Járási Hivatal Talajvédelmi Főosztály az ügyben már meghozta a döntését, és határozatban kötelezte a tulajdonost a jogszerűtlen állapot megszüntetésére, illetve bírság megfizetésére. A döntést az ingatlantulajdonos megfellebbezte, ezért az ügy másodfokra került. A másodfokon eljáró hatóság az első fokú döntést helybenhagyta. További tájékoztatásuk szerint a XIV. kerületi Földhivatal ellenőrizni fogja a kötelezésnek megfelelő, eredeti szántó-állapot visszaállítását.”

Helyreigazítás

„A 2019. március 12-én kelt, „Egy XIII. kerületi építkezésről jön a törmelék és föld Újpestre” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a cikkben szereplő, tetemes építési-bontási hulladék a XIII. kerület, Dózsa György út 144-148. szám alatt található Green Court Office építkezéséről származik.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a CODIC által megbízott alvállalkozó nem kizárólag a Green Court Office építkezésen vállal szállítást jelenleg, ezért a cikkben szereplő, általunk követett teherautó sem a fent említett építkezésről érkezett a IV. kerületbe, csak a Green Court Office jelenleg épülő helyszínére ment onnan tovább. Ezen körülmény megtévesztette szerkesztőségünket, mivel konkrét bizonyítékkal nem rendelkeztünk az építési-bontási hulladék származási helyével kapcsolatban.

A Green Court Office építkezés a vonatkozó jogszabályok, előírások, standardoknak, illetve ezek megfelelő ellenőrzése és dokumentálása mellett történik, amelyet a CODIC partnereivel együtt biztosít. A cikkünk megjelenése napján is a CODIC által megbízott alvállalkozó a hulladék státuszból bevizsgálást követően kivont anyagot, vagyis hulladéknak nem minősülő talajt szállított egy Fóton lévő befogadóba, tekintettel arra, hogy a betontörmelék a helyszíni aprítást követően a Green Court Office területéről egy nagytarcsai hulladékhasznosító telephelyére került. Az elszállított anyagok szállítólevelei és befogadói nyilatkozatai az építtető rendelkezésére állnak. Fentieket az Érdi Járáshivatal nevében környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági ellenőrzést végző Pest Megyei Kormányhivatal is megerősítette az építési helyszínen 2019.03.14. napon történt ellenőrzése során. A CODIC elkötelezett arra, hogy az épület – mind a tervezés mind az kivitelezés során – a BREEAM zöld minősítésnek megfeleljen, így kiemelve a fejlesztés környezetbarát és felelősségteljes mivoltát.

A CODIC immáron több mint 45 év fejlesztői tevékenysége során a környezet védelmét mindvégig kiemelkedő jelentőséggel kezelte és kezeli a folyamatban lévő hazai, valamint más európai építkezései kapcsán. A CODIC az európai kontinensen elsőként fejlesztett olyan épületet, amely a nemzetközi BREEAM zöld minősítést megkapta (Atlantis, Brüsszel, 2009), amely a környezettudatos és fenntartható fejlesztések iránti elköteleződését jól mutatja. A környezet védelme és tisztelete a CODIC számára az építési vállalkozók kiválasztása során is kiemelkedő figyelmet kap.

A Green Court Office irodaházfejlesztés egy, a CODIC-t is magába foglaló közös vállalkozás megvalósításában épülő irodaház. A cikkben így helytelenül tüntettük fel a CODIC –t tekintettel arra, hogy a cég az épületnek nem kivitelezője, hanem építtetője. Továbbá a cikkben a valósággal ellentétesen állítottuk azt is, hogy az épülő irodaház a „Colliers Magyarország Kft. új irodaháza”, tekintettel arra, hogy a Colliers Magyarország Kft., mint nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég egy másik nemzetközi ingatlan-tanácsadó céggel közösen kizárólag a Green Court Office irodaház bérbeadására nyert el megbízást.

A valótlan tények közlése miatt a cikkben említett CODIC –tól, illetve a Colliers Magyarország Kft-től az Újpesti Hírmondó elnézést kér.”

Címke:

2 thoughts on “Egy XIII. kerületi építkezésről jön a törmelék és föld Újpestre

  1. Nem ertem, miert adjak berbe ezeket a foldteruleteket? Miert nem az onkormanyzat rendel oda földet? Erdekes, ahol fakivagas, rombolas van, az sosem onkirmanyzati terulet? Egyaltalan mi felett rendelkezik Ujpest Onkormanyzata?
    Ezt a foldreszt mar tavaly elkezdtek tolteni.

  2. A Szilas-patak partjára is rendszeresen hoztak az utóbbi időben mindenféle törmeléket, köztük bontásból származó ablakokat üvegestűl, nagy mennyiségben. Úgy tudom, a patak és környéke természetvédelmi terület, ennek ellenére iszonyúan elhanyagolt és szemetes. Nem ártana ennek sorsával kapcsolatban is kérdőre vonni az illetékeseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük