Minden ízében gyanús az Ady eladása

Újpest

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy az önkormányzat képviselő-testülete döntött az Ady eladásáról. Egyetlen pályázóként a MAXIMAL QUALITY HOME Kft. vásárolja meg a 6605 nm alapterületű, frekventált fekvésű ingatlant 500 millió forintért, azaz közel 76.000,-Ft/négyzetméter vételárért. Ugyanezen a testületi ülésen egy szintén városközponti ingatlan eladásáról is döntött Wintermantel Zsolt és a fideszes képviselők. A Jókai utca 5. szám alatti 615 nm-es ingatlant a vevő 102 millió forintért vették meg, azaz közel 166.000,-Ft/nm áron. Azaz egy közel tízszeres alapterületű ingatlant a MAXIMAL QUALITY HOME Kft. csak ötszörös vételáron, kevesebb mint fele annyi négyzetméterenkénti árért veheti meg, mint a másik cég a Jókai utcai ingatlant. Mindez önmagában is igen gyanús, akkor is, ha számolunk az Ady lebontásának esetleges költségeivel is. Nem csoda, hogy több ellenzéki képviselő is jelezte, hogy szerinte túlságosan nyomott áron értékesíti az önkormányzat.

Határozat az eladásról, forrás: ujpest.hu

Ráadásul az értékesítés feltétele, hogy módosuljon a helyi szabályozási terv és a fővárosi településszerkezeti terv is a befektető érdekében. Így már a vevő piaci alapon jól értékesíthető irodákat és lakásokat is építhet az Ady helyén. Mindez persze felvet olyan problémákat is, mint a parkolás, hiszen valószínűleg a teljes parkolási szükségletet nem tudja vagy nem akarja a beruházó megvalósítani, így a plusz parkolási teher a környékre zúdul, ahol már így is a parkolóhelyek túlzsúfoltságára panaszkodnak a lakók. Szerintük egy esetleges intenzív beépítéssel járó beruházás élhetetlenebbé teszi a városközpont környékét.

Az önkormányzat február 27-én 16 órától kérte ki a lakosok véleményét egy lakossági fórum keretében. A fórumot a fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt hívta össze, azonban ő nem vett részt a tanácskozáson, amit szóvá is tettek. A résztvevők rövid tájékoztatást kaptak az önkormányzat településszabályozási és beépítési elképzeléseiről Ady Endre Művelődési Központ területét illetően. Éles kritikát fogalmaztak meg az önkormányzat elképzeléseivel szemben, hiszen az Ady telkén lakások és más kereskedelmi szolgáltató létesítmények létesülnének nagy számban. Több résztvevő kifogása az volt, hogy túlzónak tartják a beépítési elképzelést, mely élhetetlenné teszi a városközpontot szerintük. Ugyanis az egyes lakásokhoz és irodákhoz az OTÉK mellékletében foglalt parkolószámot rendelték a tervezők, amely azonban lakásonként 1 db telken belüli parkolószámmal számol. A tapasztalatok azonban azt mutatják több projektnél is, hogy ez a szám jóval kisebb, mint a valós autószám egy családban, ami gyakran nem egy hanem két autó, így gyakran a második autónak már nem jut hely. Az ott élők attól félnek, hogy ez a többlet rázúdul a környék parkolóira, melyek már most is szűkösek, túlzsúfoltak és teljesen élhetetlenné teszik a környéket. Elhangzott az is, hogy valójában csak a befektető magáncég érdeke ez az intenzív beépítés, és többen mondták, hogy ehelyett inkább részben vagy egészben közparkot vagy zöldterületet kellene létesíteni a telken, amely nagymértékben javítaná a városközpont élhetőségét. Egyebek mellett 0 méter előkerttel és csak 20% zöldterülettel számol Újpest. Szintén kifogásként hangzott el, hogy miért csak azután kérdezik meg az újpestiek véleményét, miután már a Fővárosi Közgyűlésben Wintermantel Zsolték javaslatára módosították a fővárosi szabályozási tervet, és Újpesten értékesítették a telket magánbefektetőnek.

A MAXIMAL QUALITY HOME Kft. nem ismeretlen a Wintermantel Zsolt által vezetett önkormányzat környékén. Onnan híresült el, hogy ez a cég vásárolta meg az egykori Szülőotthon „kertjét” az önkormányzattól, majd a fák jelentős részének kivágása után kezdett négyemeletes, 69 lakásos  intenzív lakásépítésbe a telken. A cinizmus csúcsa, hogy a fákat kivágó, a kertet felszámoló cég „Szigeti Garden” néven hirdeti a projektjét.

“Szigeti Garden” látványterv

Korábban sokan értetlenül álltak az előtt, hogy az önkormányzat rendezvényközpontot épít a piac tetejére, nem értették ezt a különös társítást. Ma vannak, akik felvetik annak a gyanúját, hogy valójában azért kellett a piac tetejére rendezvényközpontot építeni milliárdokból, hogy eladhassák és beépíthessék az Ady telkét. Ez nyilvánvalóan csak egy felvetés, de ténykérdés, hogy van mögötte logika.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük