Nem csak az Ady eladásáról döntött ma az újpesti képviselő-testület

Újpest

Korábban már beszámoltunk róla, hogy ma döntés születhet az Ady Endre Művelődési Központ eladásával kapcsolatban, azonban „berepülő” anyagként egy másik eladás is megtörtént. Január 2-án számoltunk be arról a pályázatról, mely az ujpest.hu oldalon jelent meg, miszerint eladóvá vált a Jókai 5. szám alatt lévő 615 négyzetméteres terület. Itt az Önkormányzat 107 millió 950 ezer fonrintot remélt, azonban ezt az ingatlan 102 millió 28 ezer 500 forintért szerezte meg a RIA Invest Ingatlanforgalmazó Kft. Dr. Molnár Szabolcs fideszes alpolgármester elmondta, hogy kb. 19 százalékkal magasabb áron sikerült eladni az ingatlant, mint amennyiről az igazságügyi szakértő nyilatkozott (85 millió forint).

Az Ady Endre Művelődési Központ 6605 négyzetméteres területét pedig 500 millió forintért a MAXIMAL QUALITY HOME Kft. szerezte meg. Ellenzéki képviselők azt kifogásolták, hogy a két terület között irreálisan nagy négyzetméterár-eltérést lehet tapasztalni. A Jókai utcai ingatlan esetén valósnak tűnő ár tapasztalható (166 ezer forint), azonban az Ady esetében ez jóval alacsonyabb, kicsivel több mint 75 ezer forint. Ezt Pajor Tibor képviselő is nehezményezte hozzászólásában. A hivatalos alpolgármesteri megszólalás szerint ehhez az összeghez egy nagyjából 200 milliós bontási költség is számolható, melyet ez az ár nem tartalmaz. Azonban ha hozzátesszük ezt a költséget a vételárhoz, akkor is 105 ezer fontot kapunk. (Fontos megjegyeznünk, hogy ezek az árak az áfa nélküli összegek, ezekhez még 27 százalékos áfa is számolható.) Az önkormányzat az Ady értékesítéséből az igazságügyi szakvélemény alapján 450 millió fonrintot remélt, így pedig egy 10 százalékkal nagyobb összeg üti az Önkormányzat markát.

Dr. Trippon Norbert, az MSZP frakció vezetője határozati javaslattal is élt, miszerint „a Képviselő-testület kifejezi azon szándékát, hogy a Budapest IV. ker. 70581/19 hrsz-ú, 6605 nm alapterületű, kivett beépített terület megnevezésű ingatlan értékesítéséből származó bevételt a jövőben elkülönítetten, önkormányzati bérlakások építésére kívánja felhasználni, tekintettel az önkormányzati lakások számának szűkösségére és az ingatlanpiaci árak drasztikus emelkedésére is.Ezt a képviselők elfogadták, azonban azt a javaslatot, hogy ezentúl minden önkormányzati ingatlan eladásából száramzó összeget egy Újpesti Önkormányzati Bérlakásépítési Alapban helyezzenek el, azt már elutasították.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük