Helyi védettséget kapott a Farkas-erdő

környezet Újpest

A Farkas-erdő, Budapest IV. kerületének értékes zöld területe, ma fontos győzelmet aratott. A Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással helyi védettséget biztosított az erdőnek, amely így végleg megmenekült a korábban tervezett beépítéstől.

Az erdő, mely korábban Wintermantelék beépítési tervei célkeresztjében állt, most a természetvédelem és a helyi biodiverzitás megőrzésének szimbólumává vált. A 2019 előtti tervek szerint a most védetté nyilvánított lápos terület beépítésével számoltak, de ezek a tervek mostanra a múltéi lettek.

A Farkas-erdő védelméért folytatott küzdelem politikai ellentéteket is generált. Déri Tibor, Újpest polgármestere, élesen bírálta Wintermantel Zsoltot, a Fidesz újpesti helytartóját. Déri szerint Wintermantel az ingatlanfejlesztések érdekét képviselte, ellentétben a helyi közösség és a természetvédelmi célkitűzésekkel. Wintermantel távolmaradása a döntő szavazástól komoly kérdéseket vet fel a helyi politikai prioritásokkal kapcsolatban.

A közgyűlés döntése értékes győzelem a káposztásmegyeri és újpesti lakosok számára, akik éveken át kiálltak a Farkas-erdő megőrzéséért. Ez a győzelem azt jelenti, hogy a terület nem válik lakóparkká vagy akkumulátorgyár helyszínévé. Ahogy Déri fogalmazott: „Ma győztek a fideszes ingatlanmutyikkal szemben. Se lakópark, se akkumulátorgyár, se lovarda nem épülhet a kiszemelt területen. Hanem marad az, aminek lennie kell: Budapest egyik utolsó erdője”.

Ez a döntés nem csupán egy helyi eredmény, hanem Budapest zöld infrastruktúrájának és a városi természetvédelemnek is fontos mérföldköve. A Farkas-erdő védelme azt jelzi, hogy a városi fejlesztések és a természetvédelem közötti egyensúly megtalálása lehetséges és kívánatos a jövőben.

Címke:

1 thoughts on “Helyi védettséget kapott a Farkas-erdő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük