A tiltakozás dacára járványkórház lesz az újpesti Károlyiból

egészség koronavírus Újpest

Hiába kérte Újpest polgármestere, Déri Tibor Kásler Miklóst, hogy vizsgálja felül a döntését: mégis járványkórházzá alakítják az újpesti Károlyi Kórház Nyár utcai telephelyét. A krónikus betegségekkel küzdő, sok esetben magatehetetlen idős emberek ellátása így hozzátartozóik nyakába szakad.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter múlt héten azt kérte a kórház főigazgatójától, hogy az ágyak minimum 60 százalékát szabadítsák fel a koronavírus-fertőzöttek számára. A Károlyi Sándor Kórház engedélyei alapján jelenleg 377 ággyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy legalább 226 ágyat kell felszabadítani a koronavírus által fertőzött betegek számára április 15-éig.

A kórház vezetése most 72 órát adott arra, hogy a szépkorú betegeket hazavigyék a családtagjaik. Azoknak pedig, akikről nem tudnak otthon gondoskodni, illetve állandó orvosi felügyeletre szorulnak, a Baross utcai részlegen alakítják ki az ápolásukhoz szükséges feltételeket.

Az Újpest Médiának a kórház bejáratánál többen is arra panaszkodtak: nem tudják, milyen formában kapják vissza az intézménynek már kifizetett egészségügyi költségeket, és hogyan gondoskodnak a sok esetben magatehetetlen, súlyos krónikus betegségekkel küzdő rokonaikról. Volt, aki úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy fog elszámolni saját lelkiismeretével, ha idős hozzátartozója esetleg a tőle elkapott vírusba hal majd bele.

Déri Tibor polgármester elhibázottnak tartja az intézkedést.

A kórházakat 2011-től államosították. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) átalakítása után idén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lett az intézmények fenntartója.

Forrás: Újpesti Hírmondó, Újpest Média
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük