Fekete-Győr András: Töröljék el az idei érettségiket!

ellenzék oktatás

A kormány nem hozhat olyan helyzetbe 18 éves embereket, hogy választaniuk kell a továbbtanulási álmaik és a családjuk egészsége és biztonsága között! Fekete-Győr András a Momentum elnöke és Dukán András Ferenc a Momentum oktatáspolitikusa közös videóban mutatják be a párt javaslatait az idei érettségivel kapcsolatban.

A politikusok szerint elfogadhatatlan az, ahogyan a kormány a több százezer diákkal, tanárral és szülővel bánik az elmúlt hetekben. Elfogadhatatlan az, hogy a Kásler minisztériuma mindössze két tervet dolgozott ki: az egyik a diákok veszélyeztetése, a másik a diákok bizonytalanságban tartása.

Elfogadhatatlan az, ahogyan a kormány a több százezer diákkal, tanárral és szülővel bánik az elmúlt hetekben. Elfogadhatatlan az, hogy a Kásler minisztériuma mindössze két tervet dolgozott ki: az egyik a diákok veszélyeztetése, a másik a diákok bizonytalanságban tartása. 

A Momentum azt javasolja, hogy:

Töröljék el a kötelező érettségi vizsgákat, a középiskolai eredmények alapján mindenki kaphasson megajánlott középszintű érettségit.

– Mindenkit vegyenek fel a felsőoktatásba, aki megfelel a minimumfeltételeknek. Érettségi csak azokon a szakokon legyen szükséges, ahol túljelentkezés van, az emelt szintű érettségi ne legyen kötelező.

Ahol túljelentkezés miatt érettségikre van szükség, ott szervezzenek online érettségi vizsgákat, legkorábban júniusban. 

Legyen minden felvett diáknak ingyenes az első év. Akik még nem rendelkeznek diplomával és van államilag támogatott félévük, azok államilag támogatott formában kezdhessék meg a tanulmányaikat. A későbbi félévek állami támogatásáról döntsenek az egyetemi teljesítmény és a szociális rászorultság alapján!

Egy olyan országban, ahol jelenleg is tanárok tízezrei tanítanak online, íratnak témazárokat, vizsgákat, melyek osztályoznak, az amúgy jelentősen redukált számú online érettségi megtartása egyáltalán nem szabadna, hogy problémát okozzon. A kormány ne csak a tanároktól várja el az újításokat, hanem maga is lépjen ezeknek az irányába!

A költségtérítés kiváltásához pedig a szükséges kapacitás is megvan a felsőoktatásban, hiszen a tavalyi adatokhoz képest is 20%-kal kevesebben jelentkeztek.

A Momentum a javaslatok nyomatékosítása érdekében online petíciót is indít, amely itt elérhető.

Forrás: Újpesti Hírmondó
Fotó: Népszava

Címke:

1 thoughts on “Fekete-Győr András: Töröljék el az idei érettségiket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük