Varju László: Segíteni kell az álláskeresőket

ellenzék gazdaság Újpest

Újpest országgyűlési képviselője parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány  nem nyújt megfelelő segítséget azoknak, akik elveszítik az állásukat, miközben az álláshelyek száma jelentősen csökkent.

Varju László szerint a kormány taktikája nem vált be, magukra hagyták a dolgozókat. Úgy értékelt, segíteni kellene azoknak, akik már felélték a tartalékaikat, és az álláskeresési járadék időtartamát is növelni kellene.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt válaszolta: azok az intézkedések, amelyeket a kormány hozott, eredményesek és hasznosak voltak, segítenek a munka nélkül maradókon. Azt kérte a képviselőtől, hogy bízza az emberekre, hogyan ítélik meg a kormány lépéseit a munkanélküliség kezelésével kapcsolatban.

Viszontválaszában Varju László közölte: segíteni kell a munkájukat elvesztő százezreken, és az is gond, hogy a munkaügyi szolgáltatások igénybe vételére túl sokat kell várni.

Varju László arról is beszélt, hogy nagy a baj, Orbán Viktor magára hagyta a magyarokat. Értékelése szerint Magyarországot rossz állapotban érte a gazdasági válság, amelyet rosszul is kezel a kormány, ennek következménye a gyenge forint, az emelkedő infláció, a több százezres munkanélküliség és a várható újabb kivándorlás, az összeomlott egészségügy, ahonnan kidobták az embereket és a viharvert oktatási rendszer. Elmondta,

a nyugdíjhazugság is kipukkadt, mert a 4 százalék feletti infláció agyonveri az amúgy is alacsony nyugdíjakat.

Hozzátette: a kormány nem segít a vállalkozóknak és a munkavállalóknak sem, de vitorláskikötőkre jut pénz.

Molnár Csaba (DK): Mostanra mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a baj az országban. A kormány hangzatos munkavédelmi intézkedései elbuktak, hiába szépítgetik a számokat és tagadják meg a válság mértékét, az Orbán-kormány miatt akár 300 ezer ember is elveszíthette a munkáját. A kormány hozzon két új, valódi válságkezelő intézkedést:
– Jelentsen be széleskörűen elérhető, pályázgatás- és bürokráciamentes állami bérpótlék-programot, hiszen a meglévő intézkedés nyilvánvalóan nem működik. A pótlék mértéke – cégmérettől függően – a bérköltség 80 százaléka is lehet.
– Ha pedig már lemondott 300 ezer magyar ember munkahelyéről, legalább fizesse ki a válságban elbocsátott munkavállalók korábbi bérének 80 százalékát.

Forrás: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük