Bejelentették az idei Oscar-jelölteket, magyar is van a listán

kultúra

Noha Buda Anna Flóra nem kapott jelölést a 96. Oscar-díjak mezőnyében a 27 című, Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című rövid animációjáért, azért szerepel magyar nominált a magyar idő szerint kedden délután bejelentett listán: Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film berendezője kapott jelölést a legjobb production design kategóriában. A görög Jorgosz Lanthimosz rendezte alkotás szinte teljes egészében hazánkban forgott, így a film tizenegy jelölése egyértelmű elismerés a magyar kreatívoknak. – írja a Népszava.

A legtöbb jelölést, tizenhármat Christopher Nolan rendezte Oppenheimer kapta, köztük a legjobb film, legjobb rendező és legjobb adaptált forgatókönyvét. A mű sztárjai, Cillian Murphy, Robert Downey Jr és Emily Blunt is versenyben vannak a díjakért. Nolannek ez az ötödik jelölése, de eddig még sosem nyert. Dobogósnak számít még a jelölések számában Martin Scorsese drámája, a Megfojtott virágok, mely tíz kategóriában indul – némi meglepetésre Leonardo DiCapriót most mellőzték, igaz, Lily Gladstone és Robert De Niro ott van a listán. – összegzi a portál.

Scorsese pályafutásának tizedik nominációját kapta rendezőként. A Barbie nyolc jelölést kapott, a címszereplő Margot Robbie nem, de Ryan Gosling ott van a legjobb férfi mellékszereplők versenyében. Öt nominációt ért el Alexander Payne humanista vígjátéka, a Téli szünet, melynek főszereplője, Paul Giamatti és az Oppenheimert alakító Cillan Murhy harca az idei verseny legélesebb csatája. A legnagyobb meglepetés pedig az Egy zuhanás anatómiájának szintén öt jelölése: köztük a legjobb rendező (Justine Triet) és legjobb színésznő kategóriában (Sandra Hüller).

Az Oscar-díjra idén kilencvenhárom országból mintegy tizenegyezer iparági szakember szavaz. A ceremóniát március 10-én rendezik Hollywoodban, a házigazda Jimmy Kimmel lesz.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük