Vasárnapra élőláncot akarnak a színművészetisek egyetemük és a Parlament közé

közélet kultúra Újpest

Csütörtökön délután háromórás kezdéssel ismét sajtótájékoztatót tartottak az SZFE hallgatói, akik immár harmadik napja tartják elfoglalva egyetemük Vas utcai épületét, hogy meggátolják a belépésben azokat, akiket nem szeretnének ott látni – nevesül a nyakukra erőltetett új, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium tagjait.

Az eseményről az ATV közvetített, videójukat alább lehet megnézni:

A sajtótájékoztatón a hallgatók bejelentették a harmadik figyelmeztetést – az első a nyári, Kossuth téri tüntetés, a második pedig a hétfőn a Vas utcában tartott utcabál volt.

Szóvivőjük emlékeztetett, hogy a szenátus 18 tagjából öt hallgató, és megfogalmaztak egy Magna Charta Universitatis nevű szöveget, melyet elküldtek a fenntartónak.

Kitértek arra is, hogy a kuratórium azzal vádolja őket, hogy nem hajlandók a párbeszédre, erre válaszképp a hallgatók képviselője elmondta,

„szerintünk párbeszéd csak egyenlő felek között jöhet létre.”

A hallgatók véleménye szerint az Országgyűlés olyan törvényt fogadott el, melynek fényében az egyetem a Magna Charta Universitatis szellemével ellentétes módon működhet.

A hallgatók vasárnapra élőláncot hirdettek az SZFE és a Parlament közé.

Céljuk, hogy stafétaként juttassák el a Vas utcából a Kossuth térre a dokumentumot, hogy az Országgyűlésben is olvashassák, mégpedig úgy, hogy az élőlánc érinti az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE kiskörúti kampuszát, a Corvinust, valamint a Károly Gáspár Református Egyetemet is. Az akcióhoz 5000 emberrel számolnak, ehhez kérik valamennyi támogatójuk részvételét.

A mai nap korábbi fejleménye, hogy az SZFE doktori tanácsa kijelentései miatt alkalmatlannak minősítette Vidnyánszkyt az intézmény kuratóriumának, vagy bármi más nemzeti, és/vagy oktatási intézmény vezetésére az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elhangzott kijelentései miatt. A Nemzeti Színház a kormánynál jól fekvő igazgatója az alábbi szavakkal illette Karsai Györgyöt, az egyetem tanárát:

Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő.”

A doktori tanács szerint azonban épp ezen kirekesztő mondataival teszi magát méltatlanná Vidnyánszky az egyetem vezetésére.

Forrás és fotó: mérce.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük