Továbbra is eladó a Tungsram legendás strandja

közösség Újpest

Bár már 2004. augusztus 26-án bezárták, csak hónapokkal ezelőtt hirdették meg eladásra a Tungsram gyár legendás újpesti strandját. Többek között azért is volt legendás, mert a Vasas Izzó vízilabda csapata az uszoda 18 fokos vizében rendezte bajnoki mérkőzéseit, és ez a hideg víz nagy próbatétel volt azoknak a csapatoknak, amelyek nem ilyen hőfokú medencében tartották edzéseiket. A Szentendrei-sziget déli csücskével egy magasságban elhelyezkedő, Duna-part melletti terület 1938-tól üzemelt kültéri strandként.

Eredeti neve UTE Dunafürdő volt, és 1938. július 10-én nyílt meg. A strand területe 30 ezer négyzetméteres volt, benne egy 50 × 20 méteres verseny-, egy 50 × 25 méteres vendég- és egy gyermekmedencével.

Jóval több mint tízezer ember kapcsolódhatott ki ezen a strandon.

A telepen volt egy 200 csónak befogadására alkalmas csónakház is. A strand hamar az újpestiek kedvelt helyévé vált, csak a rendszerváltás után veszített népszerűségéből.

A General Electric nevű amerikai cég, amely 1990-ben megvette a Tungsramot, költséghatékonysági okokból szabadult volna a strandtól, valamint a cég által  feleslegesnek ítélt épületektől.

A területen található csónakház jelenleg is működik az Újpesti Kajak-Kenu Szövetség sportszakmai gondozásában, biztosítva a sportág utánpótlás-nevelését. 

A vételár egyelőre nem ismert – írja az Index, azonban korábban az Újpesti Hírmondó is beszámolt, hogy a NER kaparintotta meg a Tungsram strandját.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük