Bejelentést tett Karácsony Gergely, így változhat meg Budapest a következő ciklus végére

Közlekedés

Felújítja a budapesti Nagykörutat a főváros – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester ígérete szerint a körút zöldebb, vonzóbb és biztonságosabb lesz, illetve a felújítás mellett vállalkozásfejlesztési programot is indítanak. Az érdemi munkák jövőre kezdődhetnek, és a tervek szerint a következő ciklus végére be is fejezik a Nagykörút felújítását. – írja az ATV.hu.

A körút a város központi kerületeit köti össze egymással, a Margit híd és a Petőfi híd között, mintegy 4 km hosszan.  

A főpolgármester szerint ez a város egyik legikonikusabb helyszíne.

„Az elmúlt évtizedekben azonban a régi fénye megkopott , ezért az a közös feladatunk, hogy közösen visszaadjuk ezt a régi nagyszerűségét. Másrészt pedig azt, hogy felkészítsük a várost a 21. századi klímaváltozásból következő kihívásokra” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

A Nagykörút megújításáról a főváros és az érintett négy belvárosi kerület polgármestere megállapodást írt alá. A beruházás értelmében a polgármesterek megígérték, hogy egységes arculatot hoznak létre, növelik a zöldfelületeket, egy vállalkozásfejlesztési programmal szolgáltatókat vonzanak majd a körútra, javítják az útminőséget, illetve akadálymentes zebrákat és védettebb kerékpársávokat is kialakítanak.

„A jelenlegi ideiglenes megoldást, kerékpárinfrastruktúra megoldásokat felszámoljuk és egy végleges megoldás lesz a körúton, mégpedig olyan, aminek elsődleges célja a biztonságos közlekedés megteremtése, illetve az, hogy a gyalogosok is biztonságban legyenek”. – fogalmazott Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.

Tehát a tervek szerint, ahol a körúton parkolósáv és kerékpársáv is van, ott a bicikliút közelebb kerül majd a járdához. A főpolgármester hangsúlyozta a felújítás a mostani forgalmi rendet nem befolyásolja.

A fejlesztés 4 milliárd euró uniós forrásból, illetve további fővárosi és kerületi pénzekből valósul majd meg.

„Idén szeretnénk elindítani a tervezést, és azt gondolom, hogy a kivitelezés leghamarabb a jövő évben tud elkezdődni, szakaszosan, tehát egészen biztosan nem egyszerre, hanem szakaszomként fognak haladni. Szerintem az a reális, hogy a következő ciklus végére végig tudjuk vinni ezt a beruházást” – hangsúlyozta Karácsony.

A Fővárosi Fidesz frakció az ATV Híradó stábjának megkeresésére úgy reagált: értik, hogy Karácsony Gergely készül az önkormányzati választásokra, de „ígérgetések helyet arra adjon választ, hogy mikor kapják vissza a közlekedők az Üllői úti felüljárót, mikor teszik rendbe a sok helyen járhatatlan utakat és meddig maradhat a helyén a budapestieket vágásérett pulykákhoz hasonlító közlekedési vállalat vezetője”.

A Közlekedő Tömeg alelnöke szerint viszont ráfér már egy ráncfelvarrás a Nagykörútra.

„Azt is érdemes látni, hogy a Nagykörútnak a megújítása az a főpolgármesternek gyakorlatilag az időtlen toposza. Karácsony Gergelynek is a 2019-es választási programjában is szerepelt. Tehát jogosan lehetne számon kérni azt, hogy miért nem ebben a ciklusban valósult meg a megújulás” – emelte ki Spohn Márton.

A Nagykörút legutóbbi fejlesztése 2020-ban valósult meg, ekkor alakították ki a sok vitát kiváltó ideiglenes kerékpársávokat. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük