Tavaly közel másfél milliárdnyi magyar közpénz jutott a szlovákiai fociakadémiáknak

közélet

A nyilvánosságra hozott határozatok alapján 2023-ban is számos szlovákiai szervezet kapott költségvetési támogatást a magyar kormánytól a Bethlen Gábor Alapon keresztül – írja a 444 a szlovák DennikN hírportál magyar kiadványa, a Napunk beszámolója alapján.

Nem is akárkiknek jutott a magyar kormány határon túli kulturális-oktatási támogatási alapjából!

Három szlovákiai fociakadémia például közel négymillió eurónyi magyar közpénzt kapott a kormánytól.

A dunaszerdahelyi DAC akadémiája közel 1,2 millió eurós, a kassai klubot működtető Borsodsport két tételben 1,46 millió eurós, a komáromi futballklub pedig szintén két tételben 1,32 milliós támogatásban részesült. Ez átváltva összesen 1,498 milliárd forintot jelent.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyházhoz három tételben 1,75 milliárd forintnyi magyar közpénz került. Oktatási-nevelési támogatásokat 11,4 millió euró (nagyjából 4,3 milliárd forint) értékben utalt a kormány szlovákiai szervezeteknek.

A magyar kormány évek óta milliárdos nagyságrendű összegekkel támogatja a határon túli magyar szervezeteket. Bár egyelőre a Napunk sem tudta megállapítani, hogy összesen mennyi pénzt hagyott jóvá a kormány a szlovákiai magyar szervezeteknek és intézményeknek 2023-ban, a nyilvánosságra hozott határozatokból látszik, hogy néhány kiemelt jelentőségű szervezet tavaly a megszokottnál nagyobb támogatásban részesült.

A magyar közpénzből részesülő szlovákiai szervezet közül többnek vannak politikai kötődései is. Jutott például támogatás Gubík László és Orosz Örs szlovákiai magyar politikusok, valamint a Magyar Szövetségben politizáló Bárdos Gyula érdekeltségébe tartozó szervezeteknek is.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük