Nagy Ervin szívesen lenne kulturális miniszter Magyar Péter kormányában

közélet

Most mondhatnám, hogy nem, de az nem fedné a valóságot – válaszolta Nagy Ervin színész egy interjúban, arra kérdésre, hogy lenne-e kulturális miniszter a Tisza Párt kormányában. Szerinte Magyar Péter sármos, karizmatikus, nagyon egyedi, lólépésben halad mások előtt, és az egész magyar politikai elit előtt jár, de Nagy Ervin egyelőre még nem érzi, hogy személyi kultusz alakulna ki a politikus körül.

 Nagy Ervin színész szerint Magyar Péter olyan ritmust diktál, hogy azután csak szalad az ember. A 444-nek adott interjújában beszélt a Tisza Párt alelnökének legutóbbi botrányáról.

Az interjúban Nagy Ervin azt is elmondta, hogy:

 • bánja, hogy nem volt Magyar Péterrel az V. kerületi szórakozóhelyen, ahol több konfliktusba is keveredett a politikus. „Tudok békítő rugó lenni, jól moderálom az ilyen helyzeteket” – fogalmazott.
 • „Mi nem ismerjük egymást Péterrel, valójában most barátkozunk. Elindítottunk egy üveggolyót és lett belőle egy négyszáz tonnás kőtömb a Hősök terére. Ennek súlya van. Ő olyan ritmust diktál, hogy azután csak szalad az ember és megpróbál valahogy csatlakozni” – mondta Nagy Ervin majd arra is kitért, hogy most kezdenek csak „összehaverkodni”.
 • A váratlanság, a ritmusváltás az, amiben Nagy Ervin szerint Magyar Péter az egész magyar politikai elit előtt jár. „Ő lólépésben jár mások előtt, és nem fél tőle. Nem fél merésznek lenni a politika színpadán” – tette hozzá.
 • A színész szerint Magyar Péter támogatottsága azért töretlen, mert nem azt érzik az emberek, hogy ő egy számító politikus, aki mindig mindent kidekáz, hanem egy rocksztár. „Egy politikai fenegyerek. Sármos, karizmatikus és valójában nagyon egyedi.”
 • „Olyan váratlan, mint egy jó színész, vagy egy jó csatár. És ez k**va szexi” – így jellemzi Magyar Pétert. Majd arra kérdésre, hogy „személyi kultusznak nem nevezhetjük-e, ami kialakult” Magyar Péter körül, Nagy Ervin azt válaszolta, ez most fog eldőlni, ugyanakkor szerinte nincs ilyen veszély.
 • „Engem nem érdekel a politika. Mármint a politikának az a része, hogy az Európai Parlamentben üldögéljek. Nem értek hozzá, sosem vonzott” – magyarázta, hogy miért nem merült fel, hogy EP-képviselő legyen.
 • „Idő kérdése és mindenkit meg fogunk ismerni. Én türelmesen és kíváncsian állok hozzájuk. De beengedhetjük őket a farkasverembe, és a 444 meg a Telex ízekre szedheti őket. Mit nyernénk ezzel?” – válaszolta arra kérdésre, hogy miért nem ismeri igazán az ország a Tisza Párt egyetlen képviselőjét sem.
 • Nagy Ervin állítása szerint nem kell egyeztetnie Magyar Péterrel arról, hogy ad-e interjút: „nem kérte, beszélgettünk róla.” Ugyanakkor „szolidaritás” van, ezért mondta le az ATV-s interjúját.
 • „Egon szerepet tévesztett, nem vette észre, hogy eszköze lett valaminek” – így véleményezte azt az ominózus esetet, amikor az Egyenes Beszéd adásából Magyar Péter élőben távozott. „Túl volt fűtve a politikai kemence minden szempontból és minden oldalról. Én most azon dolgozom, hogy valami módon béküljenek ki a felek.”
 • Ugyanakkor szerinte méltatlan, hogy „Rónai Egont sok évtizedes munkával a háta mögött keresztre lehet feszíteni és azt lehet mondani, hogy ő a legnagyobb áruló, majd valami furcsa vérszag is elkezd terjengeni a levegőben.”
 • „Szerintem nem ilyen lesz, de nem vagyok javasasszony” – válaszolta arra kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy Magyar Péter nem egy olyen szereplője lesz a magyar politikának, mint Orbán Viktor, aki színész elmondása szerint 25 év alatt óriási pálforduláson ment keresztül.
 • Nagy Ervin szerint bár földcsuszamlás-szerű változás nem történt, sok neves színész érkezett Magyar Péter mögé. „Én azt hittem, hogy március 15-e után ez majd berobban. A Kossuth tér után meg pláne azt hittem. Nem ez történt és arról a kollégáimat kell megkérdezni, hogy miért nem. Én érzem az egzisztenciális féket, meg azt a fajta apátiát és cinizmust is, ami kiépült húsz év alatt.”
 • Arra kérdésre, hogy lenne-e kulturális miniszter egy Tisza-kormányban, Nagy Ervin azt válaszolta: „Most mondhatnám, hogy nem, de az nem fedné a valóságot. Én úgy látom, katasztrofális helyzetben van a magyar kultúra.” Majd később így fogalmazott: „Azért vagyok itt, azért másztam bele a politika ingoványába, hogy megpróbáljak hozzájárulni a változáshoz, hogy a következő generációnak már ne ezen a csatatéren kelljen felnőnie. Egy Újpest-Fradi semmi ahhoz képest, ami a magyar kulturális életben hosszú évek óta zajlik.”
 • Végül határozottan kiemelte, hogy elvállalná a kulturális miniszteri pozíciót.
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük