Figyelmeztették Orbánt: ha rubellel fizet az orosz gázért, megsérti az uniós szankciókat

közélet politika

Ha Magyarország beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizet az orosz energiáért, meg fogja szegni az uniós szankciókat – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken a CNN-nek adott interjújában.

Von der Leyen kijelentette: elemezték a Vlagyimir Putyin által korábban aláírt rendeletet, amelyben azt javasolta, hogy az európai országok váltsák át az eurót rubellé és fizessenek azzal a gázért, és megállapították, hogy ez az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciók megsértése lenne.

A CNN megjegyzi, hogy Orbán Viktor korábban jelezte, Magyarország hajlandó lenne rubelben fizetni a gázért, és Szijjártó Péter külügyminiszter egyik nyilatkozatában is erre utalt.

Az Európai Bizottság elnöke most arról számolt be, hogy az EU tárgyalásokat folytatott Budapesttel és kijelentette: Eddig Magyarország ragaszkodott a szankciókhoz, így amíg nem látjuk ennek az ellenkezőjét, addig rendben van. Soha még nem láttuk az Európai Uniót ennyire egységesnek, ilyen elszántnak, ilyen gyorsnak. És azt gondolom, hogy minden tagállamunk számára szintén kérdés, hogy »én akarok-e az első, aki megtöri ezt az egységet?« Szerintem nem.

Forrás: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük