Negyedével kevesebb lakást adtak el idén Budapesten

Ingatlan

2023-ban főként azok döntöttek vásárlás mellett, akiknek élethelyzetükből adódóan költözniük kellett, illetve azok, akik időtálló befektetést kerestek megtakarításuknak. – írja a HVG.hu.

A fővárosban idén 885 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, az otthonteremtésre pedig 57 millió forint körül költöttek – derül ki a Duna House ügyfelei között készült felmérésből.

Mint írják, a tavalyi rapszodikus ingatlanpiaci hangulat után a bizonytalan gazdasági környezet, a megugró hitelkamatok és a magas infláció miatt csökkent a kereslet:

24 százalékkal kevesebb eladás zárult idén a fővárosban, mint 2022-ben.

2023-ban főként azok az ügyfelek döntöttek vásárlás mellett, akiknek élethelyzetükből adódóan költözniük kellett, illetve azok, akik időtálló befektetést kerestek megtakarításuknak.

A fővárosi szerződéskötések zöme, 29 százaléka befektetési céllal zárult, a vevők 17 százaléka nagyobb ingatlanba költözés miatt vásárolt, 16 százalékuk pedig első lakását szerezte.

A Duna House ügyfelei között készült felmérés szerint novemberben a II. kerület lett a legkeresettebb fővárosi kerület, a második helyen a XIII. kerület, utána pedig Újbuda végzett.

Összegyűjtötték a legérdekesebb adatokat

Volt olyan vevő, aki mindössze 5 millió forintból vett ingatlant, egy XIX. kerületi, 12 négyzetméteres garzont. A lakható állapotú lakás örökölt ingatlanként került a piacra, amit befektetési szándékkal vásárolt meg az ügyfél, 416 ezer forintos négyzetméteráron.

Egy másik vásárló a legalacsonyabb négyzetméteráron, 233 ezer forintért juthatott egy 105 négyzetméteres családi házhoz Soroksáron.

Panellakásra a legmagasabb négyzetméterárat, 1,1 millió Ft-ot egy óbudai lakótelepen található, 27 négyzetméteres, jó állapotú ingatlanra költöttek, a legmagasabb összeget, 67,2 millió forintot pedig egy 72 négyzetméteres, erkélyes lakásért adtak a XIII. kerületben, Vizafogón.

A legolcsóbb panellakásra 44,4 millióval kevesebbért, 22,8 millió forintért szerződött az új tulajdonosa. A lakható, 35 négyzetméteres, csepeli lakás még így is 651 ezer forintot kóstált négyzetméterenként.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük