Bank360: 40 ezres mínuszban zárja a hónapot egy átlagos magyar

gazdaság pénz

Az elmúlt egy évben nőni kezdett a lakossági folyószámlahitel-állomány és már 250 milliárd forintnál jár, derül ki a Bank360.hu elemzéséből. Ez azt jelenti, hogy egyre több magyar bankszámlás nem jön ki a hónap végéig a fizetéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nagyjából 6,7 millió elsődleges fizetési célú bankszámla van, ezekre érkezik jövedelem, ami alapján igényelhető folyószámlahitel. Arról nem közöl adatot az MNB, hogy hány lakossági bankszámlához kértek folyószámlahitel-keretet, de a háztartások folyószámlahitel-állománya újabban 250 milliárd forint fölött stabilizálódott, vagyis ekkora mínuszban vannak a bankszámlák a hónap végén, írja a Bank360.

Az elemzés szerint egy átlagos bankszámlára vetítve csaknem 40 ezer forintos a mínusz a hónap végén, de megjegyzik, hogy a szórás nagy, mert sokaknak nincs hitelkeretük, vagy nem is használják, mások pedig ennél jóval nagyobb tartozásuk van. Az is kiderül az elemzésből, hogy a 2022. februári 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés és a fegyverpénz után 30 milliárd forint számlahitel tűnt el a számlákról, azóta viszont ugyanolyan mínuszban járnak.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük