A kormány továbbra is biztosítja a nyugdíjakat és a családtámogatásokat a válságok közepette is

gazdaság pénz

A Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn közzétett tájékoztatójában részletesen bemutatta az államháztartás központi alrendszerének február végi helyzetét, amely kiemeli a kormány erőfeszítéseit a nyugdíjak, családtámogatások védelme és a rezsicsökkentés fenntartása terén, még a rendkívüli kiadások ellenére is. A jelentés szerint a kormány legfontosabb célja, hogy fokozatosan csökkentse a hiányt és az államadósságot.

Február végéig a kormány 1420,7 milliárd forintot fordított nyugellátásokra, beleértve a dupla nyugdíjat is, míg gyógyító-megelőző ellátásokra 386,3 milliárd forintot, kamatkiadásokra pedig 855,4 milliárd forintot költött. Az államháztartás központi alrendszere 1704,0 milliárd forintos hiánnyal zárta a hónapot, ami a kormány elkötelezettségét mutatja az adósságcsökkentés mellett, miközben fenntartja a társadalmi kiadásokat.

A PM hangsúlyozza az áfa-bevételek szezonalitását, amely februárban rendszerint alacsonyabb bevételt eredményez, valamint kiemeli a kormány ígéretének teljesítését a 13. havi nyugdíj kifizetésével kapcsolatban, ami 1041 milliárd forint költségvetési hatást jelentett.

Ezenfelül a jelentés részletezi a kamatkiadások jelentős növekedését, ami a Prémium Magyar Állampapírok kamatfizetéseinek időzítéséből adódik, továbbá a kormány célkitűzését, hogy a következő években 3 százalék alá csökkentse a költségvetési hiányt, így hozzájárulva a fenntartható gazdasági növekedéshez.

A Pénzügyminisztérium összegzése szerint a központi alrendszer bevételei és kiadásai is jelentős növekedést mutattak az előző év azonos időszakához képest, ami tükrözi a kormány aktív szerepvállalását a gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében. A jelentés alapján a kormány folytatja a hiány és az adósság csökkentésére irányuló politikáit, miközben prioritást élveznek a társadalmi kiadások, mint a nyugdíjak, a családtámogatások és a rezsicsökkentés.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük