Karácsony Gergely: Óbuda és Újpest kiváló partnere volt az elmúlt években a főváros vezetésének

Budapest Újpest

Kiváló partnere volt a főváros vezetésének Óbuda és Újpest az elmúlt években, jó volt az együttműködés a kerületi lakók és Budapest érdekében – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester pénteken az Óbudán tartott, kihelyezett kabinetülését követő sajtótájékoztatón.

A főváros, a III. és a IV. kerület vezetése elkötelezett abban, hogy a „városunkat felkészítsük a 21. század kihívásaira”, és olyan zöld és szociális várost építsünk, amely az unokáinknak is jó otthona lehet – mondta Karácsony Gergely az óbudaiakat és az újpestieket érintő kérdésekre fókuszáló ülést követően.

A főpolgármester kiemelte, a szándékaik a zöldfejlesztések szempontjából egybeestek és közös akarattal tudtak területeket megvédeni. Történelmi jelentőségűnek nevezte az elmúlt években történt természetvédelmi területi átsorolásokat, és azt mondta: a III. kerületi Mocsárosdűlő és a IV. kerületi Farkas-erdő természetvédelmi besorolásával megvédték ezeket a területeket, adott esetben ingatlanbefektetési szándékoktól is.

Továbbá az elmúlt években Óbudán és Újpesten nagyon komoly árvízvédelmi beruházások történtek, és reális esély van arra, hogy európai uniós forrásból be tudják fejezni az északi városrész árvízvédelmi beruházásait – közölte Karácsony Gergely.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy megvalósuljon a Római-part árvízvédelme, majd leszögezte: a III. kerület vezetésével és a kerületi lakossággal közösen kell dönteni arról, hogy milyen módon valósuljon meg a Római-part árvízvédelme.

Továbbá dolgoznak azon, hogy ne csak az árvízvédelem valósuljon meg, hanem a Római-part – a természeti értékeinek megőrzése mellett – meg is újulhasson – közölte Karácsony Gergely. Megjegyezte, hogy a Hajógyári-sziget esetében is sikerült közösen megakadályozni, hogy ez a különösen fontos természeti érték „ingatlanbefektetők spekulációs szándékainak alávetve tönkremenjen”.

A főpolgármester kiemelte, a főváros közreműködésével Újpesten, illetve a főváros beruházásában Óbudán olyan új közterületek jöttek létre, amelyek „igazi zöld területek”. A III. kerületi Pünkösdfürdő Park a főváros egyik legsikeresebb beruházása, „az összes létező díjat megnyerte, amit meg lehet nyerni” – jegyezte meg

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az eddigi árvízvédelmi eredményekről szólva elmondta, európai uniós forrásból megvalósult két – a csillaghegyi-öblözet és az észak-pesti terület védelmét szolgáló – nagyon fontos árvízvédelmi beruházás. Közölte, nagyjából 10 milliárd forintot költöttek el árvízvédelmre, és még nagyjából 30 milliárdot szándékoznak annak megerősítésére fordítani. Megújították a vízkitermelő kutakat, kicseréltek öreg vezetékeket, valamint több mint 3 ezer, ólomalapú vízbekötés cseréjét valósították meg az elmúlt években. A szélsőséges időjárás kapcsán a főpolgármester-helyettes kitért arra is, hogy a csapadékvíz megtartásában is gondolkodnak új technológiák alkalmazásával.

Kiss László III. kerületi polgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), aki újból indul majd a választáson, azt hangsúlyozta: „egyáltalán nem mindegy az, hogy ki és milyen módon vezeti” a fővárost és a kerületeket. „Mi az unokáinknak és a gyermekeinknek építjük ezt a várost” – fogalmazott. Elmondta, a Római-parton már szabadstrand is van a kerületi önkormányzatnak köszönhetően, és a kerület most először megkérdezte az óbudaiakat, hogy szerintük hol legyen a védmű nyomvonala a Római-parton. Március közepéig ez a konzultáció befejeződik – mondta.

Déri Tibor újpesti polgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) gyümölcsözőnek nevezte a főváros és Újpest kapcsolatát. Vitáik voltak, de ezek konstruktívak voltak és mindig meg tudtak egyezni – mondta.

Déri Tibor a „hiányérzetéről” szólva arról beszélt, az Egészséges Budapest Program „gyakorlatilag két éve teljes egészében megállt”. „Nem rajtunk múlik” – emelte ki, és úgy fogalmazott, „nem illik másnak az egészségével szórakozni”.

Trippon Norbert IV. kerületi alpolgármester, ellenzéki polgármesterjelölt elmondta, a fővárosi önkormányzat támogatásával valósulhatott meg Újpest történelmi főterén egy közel egyhektáros park, továbbá a főváros ingatlanán tudták megvalósítani a Levendulaparkot. Az újpesti önkormányzat mintegy 4 ezer fát ültetett az elmúlt években – közölte. Trippon Norbert elmondta azt is, hogy az Egészséges Budapest Program keretében az elmúlt években érdemben tudták fejleszteni az újpesti szakrendelőt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük