Havasi Gábor: Egyre többen halnak meg koronavírus miatt

Budapest egészség koronavírus

Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka hétfő délutáni posztjában azt írja, hogy Magyarországon továbbra is kiemelkedően magas a pozitív koronavírustesztek aránya. A tegnap elvégzett 13.628 darab teszt több, mint 26 százaléka volt pozitív, miközben az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint ezt az arányt 5 százalék alatt lenne szükséges tartani, annak érdekében, hogy a járvány kezelhető mederben maradjon.

3.581 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, az azonosított aktív fertőzöttek száma 60.415 fő − azonban a koronavírustesztek alacsony száma miatt fogalmunk sincs, hogy valójában hány fertőzött lehet – mutatott rá a Momentum Mozgalom szakpolitikusa.

Kiemelte, hogy a tesztek szükségesnél jóval alacsonyabb száma miatt egyre kevésbé mérvadó a járvány alakulásának követésében, hogy hány új esetet találnak, ezért egyre fontosabb más adatokat figyelnünk − például a halálozási mutatókat. Ilyen fontos mutató, hogy az elmúlt 14 napban 100.000 főre vetítve hány ember hunyt el COVID-19 miatt. Az Európai Unió tagországai között Magyarországé a harmadik legrosszabb eredmény, a szomszédos EU-tagországok között pedig a legrosszabb.

Néhány hónapja Orbán Viktor még arról beszélt, az elhunytak száma fogja megmutatni, mennyire sikeres a magyar védekezés. Most, hogy az elhunytak számából kiderül, hogy katasztrofális a helyzet, a miniszterelnök még mindig „istenes helyzetről” beszél, figyelmen kívül hagyva, hogy lassan a napi 100-at is elérheti az elhunytak száma – írta bejegyzésében Havasi Gábor.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük