Karácsony: Budapest legyen zöld és szabad!

Budapest politika

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt beszédében arra kérte hallgatóit, hogy vegyék vissza Budapestet a kiváltságosok kezéből és adják vissza a várost a valódi tulajdonosainak, a budapestieknek. A politikus azt mondta, a választás után visszaszerzik a főváros pénzét és önbecsülését, majd egy szolidáris és zöld várost építenek. Volt már olyan, hogy egy város vált a szabadság szimbólumává – utalt a hidegháborús Nyugat-Berlinre. Karácsony Gergely idézte John F. Kennedy egyik leghíresebb beszédét, amelyben az egykori amerikai elnök azt mondta, hogy „Ich bin ein Berliner„, én is egy berlini vagyok. Mondjuk büszkén és elszántan, hogy én is egy budapesti vagyok – kérte az egybegyűlteket Karácsony Gergely, aki hozzátette, ő maga is egy budapesti, „egy közületek„.

Budapest akkor is erős és büszke város, amikor a kormány le akarja rombolni a büszkeségét – közölte. A főváros akkor is erős marad, amikor meg akarják gyengíteni azok, akik mindig is utálták, akiknek Budapest a „bűnös város – szögezte le. Hozzátette, számára azonban Budapest a „bűvös város„. A szabadság kultúráját nem lehet erőből lerombolni, Budapestet nem lehet legyőzni, mert a hatalom embereinél mindig erősebb az emberek hatalma – fogalmazott.

Budapest, 2019. augusztus 31. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt az Októberben visszavesszük a fővárost! című, az ellenzék közös budapesti kampánynyitó rendezvényén a Szabadság téren 2019. augusztus 31-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A Fidesz budapesti uralmából 42 nap maradt, és nem pusztán remény, de jókora esély is van arra, hogy megváltoztassák a fővárost – közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester-jelölt hozzátette: október 13-án a kiváltságos kevesek további gazdagítása vagy a budapestiek jobb élete a tét. A változás politikai feltételei adottak, mert az ellenzéki pártok „kicsit lassan”, de megértették, hogy a rivalizálás korszakát az együttműködés korszakának kell váltania. Sikerült elérni, hogy a „változást akaró embereknek” nem csupán a főpolgármesteri, de a polgármesteri és a képviselői posztokon is csak egy-egy jelöltjük van – mutatott rá.

Az egész világot érinti a klímaváltozás ügye, ezt csak Budapesten nem látják, mert „valószínűleg a légkondicionált fekete terepjárókból ezt nem lehet érezni” – bírált. Hangsúlyozta, az ő ellenfeleik a változást eltagadni akarók és Tarlós István főpolgármester, aki mindig azt mondja, hogy „mit, miért nem lehet. Ezért van szükség új akaratra, új vezetőkre, akik nem a kifogásokat keresik, hanem a megoldást – jelentette ki.

Karácsony Gergely arról is beszélt, 25 év múlva lesz annyi idős, mint most Tarlós István és akkor arról akar beszámolni az unokáinak, hogy egy befogadó, békés várost csináltak, amely mindenkinek közös otthona, ahol mindenkinek van méltó lakhatása, ahol a szegényeket nem vegzálják, hanem segítik, ahol jó a levegő és az emberek vannak a középpontban.

A politikus azt mondta, vissza kell szerezni a város önbecsülését és „az ellopott vagyonokat„, a jó levegőt valamint a méltányos és a mindenki számára hozzáférhető egészségügyi ellátást. Kijelentette, amennyiben elnyeri a főpolgármesteri posztot, akkor Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincsen minden kerületben egy CT-berendezés.

Forrás: Népszava / Molnár Ádám

A Szabadság téri rendezvényt Szalay Kriszta színművész, képviselőjelölt nyitotta meg, aki Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével beszélgetett a színpadon. A kampánynyitón fellépett Dés László zenész-zeneszerző és Szabó Kimmel Tamás színművész is, utóbbi adta elő a „Változás dala” című kampánydalt. Emellett az egybegyűlteknek lejátszották Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester videoüzenetét.

Budapest, 2019. augusztus 31. Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt (j) és (j) és Szabó Kimmel Tamás színmûvész az Októberben visszavesszük a fõvárost! címû, az ellenzék közös budapesti kampánynyitó rendezvényén a Szabadság téren 2019. augusztus 31-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Az esemény végén közösen álltak színpadra az ellenzék fővárosi polgármester-jelöltjei, akik közös szelfit készítettek.

Forrás: MTI; borítókép: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük