Elfogadták a bicskei gyermekotthonban történtek miatt létrejött eseti bizottság jelentését

Budapest

A bicskei gyermekotthon esetét vizsgáló fővárosi eseti bizottság befejezte munkáját, és a csütörtöki záróülésen elfogadták a jelentést, amelyet a jelenlévő városvezetői koalícióhoz tartozó tagok szavaztak meg. A Fidesz képviselői nem vettek részt az ülésen.

A bizottság jelentése szerint a 2011-es események körülményei és a következmények hiánya miatt a korábbi fenntartó fővárosi önkormányzat súlyos felelősséggel bír. A jelentés továbbá kritizálja, hogy az állami fenntartású intézményben sem történt érdemi változás 2013 után. Kiss László, a bizottság DK-s elnöke szerint a jelentés alapján egyértelmű a fővárosi önkormányzat felelőssége.

Ezzel szemben Wintermantel Zsolt, a Fidesz alelnöke szerint a bizottság alkalmatlan volt érdemi megállapításokra, és a jelentés sem tartalmaz új információkat, csupán személyes véleményeket és tapasztalatokat sorakoztat fel. Szerinte a jelentés szubjektív és nem alkalmas arra, hogy megakadályozza a hasonló esetek ismétlődését.

A jelentés három javaslatot fogalmaz meg a jövőre nézve: a bejelentések automatikus továbbítását lehetővé tevő felület létrehozása, a traumák kezelésére szolgáló konzultációs fórumok szervezése, valamint akkreditált képzések és konferenciák rendezése a bűnmegelőzés és áldozatsegítés témakörében.

Az ügyben korábban eljárt főpolgármesterek, Tarlós István és Demszky Gábor is megszólaltak. Tarlós szerint a ciklusában történt eseményekért politikai felelősséget vállal, de a történteket méltatlanoknak tartja az áldozatok szempontjából. Demszky válasza szerint pedig ő nem volt tisztában az intézmény problémáival a főpolgármesteri átadás-átvétel során.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük