Postamizéria Káposztás II.-n – megérkezett a jegyző válasza

közélet Újpest

Ozsváth Kálmán fideszes önkormányzati képviselő juttatta el oldalunkhoz Újpest jegyzője, dr. Tahon Róbert által írt Feljegyzést. Ugyanis tegnap, 2018. szeptember 27-én Berényi Erzsébet DK-s önkormányzati képviselő határozati javaslatot nyújtott be “Postaszolgáltatások javítása Káposztásmegyer II. lakótelepen” tárgyában, és ahogy ma reggel megírtuk, a többség elutasította a határozatot. A miértre röviden az előző cikkünkben írtunk, melyet szintén Ozsváth képviselő juttatott el hozzánk. Akkor röviden annyit mondott, hogy a határozati javaslatot utolsó mondata nem állta ki a törvényesség próbáját, így a Testület leszavazta azt.

A jegyző út Feljegyzésében azt írja, hogy az előterjesztett javaslat több ponton ellentmond az Újpesti Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának (SzMSz) [60/2012 (XII.21.) önkormányzati rendelet]. Az SzMSz egyértelműen szabályozza, hogy az előterjesztésnek tartalmaznia kell a költségvetési fedezet megjelölését. A javaslat kijelöli az Önkormányzatot, de a pontos összeg illetve a költségvetési fedezet nem volt megjelölve – írja a jegyző. Ugyancsak problémája volt a szöveggel, ahogy a képviselő benyújtotta azt, mivel a jogi norma alapvető és nélkülözhetetlen eleme, hogy értelmes és világos szöveggel rendelkezzen. Nem utolsó sorban dr. Tahon Róbert azt hozta fel még hibának, hogy az előterjesztés nem tartalmazott végrehajtási határidőt, mely ugyancsak az SzMSz-ben van szabályozva.

Megkerestük az előterjesztőt, akit telefonon értünk utol. Berényi Erzsébet azt kérte, hogy használjuk Trippon Norbert egyik a Facebook-on közzétett hozzászólását, melyet változtatás nélkül közlünk: “Szerintünk jogszerű az előterjesztés, mivel egy szándéknyilatkozatot tartalmazott, ami nem minősül kötelezettségvállalásnak, inkább egy erős felhatalmazásnak a polgármester felé. Persze csak ha meg akarja a Fidesz oldani ezt a kérdést. Ha tárgyalás lenne és konkrét megállapodás, konkrét összegről, akkor kellene a képviselő-testületnek a költségvetés terhére kötelezettséget vállalni. Határidőként a soron következő képviselő-testületi ülés volt megjelölve, ami ugye minden hónap utolsó csütörtök. Ez egy jogi nézetkülönbség. Persze meglepődnék, ha a jegyző mást mert volna leírni, mint amit a polgármester mondott. De ha csak ez a gond, hajrá, semmi akadálya a munkának, hiszen Ti vagytok többségben. Mi meg várjuk az új postahivatalt vagy csekkbefizető automatát!

Kép: bp.18.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük