Varju László: Százmilliókat vesz el a kormány Újpesttől

Kormány koronavírus önkormányzat Újpest

Újpest országgyűlési képviselője az ünnepek dacára sem felejtett el kerületével foglalkozni, s napirend utáni felszólalásában a koronavírus Újpestet érintő gazdasági hatásairól beszélt.

– A kormány eddig bejelentett válságkezelő tervei szerint az újpesti önkormányzatot több száz millió forint kár éri. Ezek az elvonások csökkentik az önkormányzat már eltervezett intézkedéseinek keretét. Amikor Gulyás Gergely azt állítja, hogy az önkormányzatok több pénzhez jutnak, miközben kevesebb a feladatuk, akkor el kell mondanom, hogy

az önkormányzatok ezt pontosan ellenkezőleg gondolják: több feladatot kaptak, és kevesebb pénzt

– jelentette ki Varju László.

A képviselő elmondta, hogy Újpesten is létrejött a koronavírus elleni harcot koordináló Operatív Törzs, kézfertőtlenítőket helyeztek ki az önkormányzat épületében, előszűrést vezettek be a szakrendelőben.

– Mindezek mellett az önkormányzat éjjel-nappal működő segélyvonalat hozott létre az idősek illetve a házi karanténban lévők segítésére, amelyben számos önkéntes mellett az önkormányzat is részt vesz, a polgármestertől a képviselőkig, s ennek eredményeként naponta legalább száz emberen tudnak segíteni bevásárlással vagy gyógyszerkiváltással. És a jövőben minden bizonnyal ennél többre lesz szükség – mondta Varju László.

További feladatokat jelent a bölcsődék, óvodák, iskolák bezárása, a játszóterek bezárása, a 65 évesnél idősebb háziorvosok kivonása a munkából. Újpest 100 millió forintos alapot hozott létre a járvány okozta károk megtérítésére.

– Mindez mutatja, hogy az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz a járvány okozta károk mérséklésére, és joggal várható el, hogy az önkormányzat többletkiadásait a kormány az újpesti és minden más lakos érdekében megtérítse. S akkor nem is beszéltem arról, hogy az önkormányzatnak kellett maszkokat vásárolnia, mert erre a kormány nem volt képes időben – sorolta Újpest országgyűlési képviselője.

Hozzátette, hogy a PiacPlacc ideiglenes bezárása további bevételkiesést jelent, ezért is hozta létre az önkormányzat azt az adományvonalat, hogy akik segíteni tudnak, segíthessenek. Ezt az adományt az egészségügyi dolgozók, tűzoltók, önkéntesek fogják kapni, akiknek a munkájáért az egész kerület hálás.

Újpest mindezeken felül 50 milliós alapot hozott létre az önkormányzati helyiségek bérlőinek megsegítésére.

Varju László azt is elmondta, hogy országszerte panaszkodnak a polgármesterek, hogy sem támogatást, sem információkat nem kapnak a kormánytól, majd azt kérte a kormánytól, hogy fejlesztés az információáramlást és támogassák a nehezen helyzetbe került önkormányzatokat.

A teljes videó alább tekinthető meg:

Összeállította. Újpesti Hírmondó
Videó: Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük