Októbertől áll fel az új képviselő-testület Trippon Norbert polgármester vezetésével

Újpest

Június 9-én lezajlott a 2024-es önkormányzati választás Újpesten, amely jelentős eredményeket hozott a helyi politikai palettán. Bár az eredmények hivatalosan csak 2024 októberétől lépnek hatályba, már most világosan látható a változások iránya. A Demokratikus Koalíció, MSZP, Párbeszéd, Momentum, Jobbik és LMP pártszövetség Trippon Norbert polgármesterrel együtt 13 helyet szerzett a 21 fős képviselő-testületben, biztos többséget biztosítva ezzel a most regnáló városvezetésnek.

A Fidesz 2019-hez képest egy mandátumot veszített, így a jövőben 5 képviselővel vesz részt a munkában. Ezzel szemben a Mi Hazánk Mozgalom Pajor Tibor révén újra képviselteti magát a testületben. Emellett új szereplőként jelent meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, akik két képviselőt is bejuttattak.

A most regnáló városvezetés szép eredményt ért el. Bár nem sikerült minden körzetben nyerniük, csak pár szavazattal maradtak alul a Fidesz jelöltjeivel szemben, akik két körzetet tudtak elhódítani. Trippon Norbert polgármesterjelölt valamennyi egyéni körzetben nyert, összesen kilenc szavazókörben kapott kevesebb szavazatot, mint Wintermantel Zsolt, a Fidesz polgármesterjelöltje. Mindazonáltal összességében mind a 14 választókörzetben győzelmet aratott.

Wintermantel Zsolt jelentős vereséget szenvedett a polgármesteri küzdelemben, csupán a szavazatok 35 százalékát szerezte meg. Ez az eredmény megdöntötte azt a mítoszt, hogy ő erősebb, mint a Fidesz. Az elmúlt öt év során Wintermantel tevékenysége főként az állandó gáncsoskodásból és a regnáló városvezetés bírálatából állt, ami jelentősen rontotta megítélését.

Az eredmények tükrében a regnáló városvezetés, októbertől immáron Trippon Norbert vezetésével folytathatja munkáját, a szövetséges pártokkal együtt biztos többséget élvezve. Az októberi hivatalba lépést követően érdekes lesz látni, hogyan alakul Újpest jövője az új összetételű képviselő-testülettel.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük