Kijött két közvélemény-kutatás, az egyik szerint Karácsony Gergely fog nyerni, a másik szerint Vitézy Dávid

közélet

Karácsonyt a Publicus mérése látja esélyesnek, Vitézyt a kormányközeli Nézőpont mérte be győztesnek.

A biztos szavazók 50 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre (DK-MSZP-P), 47 százaléka Vitézy Dávidra (LMP) – számolt be a Népszava a Publicus Intézet közvélemény-kutatásáról. A kérdés arra vonatkozott, hogy a választók kire szavaznának abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje visszalépne. A kérdés péntek reggel óta már nem hipotetikus, ugyanis Szentkirályi bejelentette visszalépését, ráadásul úgy, hogy Vitézy irányába terelte a Fidesz szavazóit.

„Az eredmény kapcsán fontos megjegyezni, hogy amikor ezt a kérdést feltettük, Szentkirályi visszalépése még csak egy hipotézis volt, vagyis érdemben változhat a helyzet ehhez képest. Sok olyan szavazó lehet, aki úgy gondolta, ha Vitézyt választja, akkor nem a Fideszre szavaz. Kérdés, hogy ezek a szavazók megváltoztatják-e a döntésüket. Különösen a Tisza Párt hívei között lehetnek olyanok, akik Vitézyt támogatták volna, de elképzelhető, hogy a Fidesz jelöltjeként már nem rá teszik az ikszet” – magyarázta a lapnak Pulai András a Publicus vezetője.

Közben a kormányközeli Nézőpont Intézet is közzétett egy friss mérést, ők azt hozták ki, hogy Vitézy Dávid fogja nyerni a választást. Mint írják, Vitézy Dávidra a budapesti szavazók 52 százaléka, míg Karácsony Gergelyre a fővárosiak mindössze 45 százaléka szavazna. A Nézőpont mérése szerint Szentkirályi Alexandra visszalépését követően többen vélik úgy, hogy Karácsony vasárnap veszíteni fog (46 százalék), mint akik szerint meg fogja nyerni (42 százalék) a választást.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük