Döntöttek a képviselők: Nem lesz székelykapu az újpesti Homoktövis parkban

Újpest

Rendkívüli ülésén az újpesti képviselőtestület Déri Tibor polgármester előterjesztésére elvetette azt a tervet, hogy a Homoktövis parkban állítsák fel a székelykaput. A polgármester szerint méltó helyet kell találni a testvértelepülés Csíkszentgyörgy község ajándékának, de erről az újpestiek véleményének kikérdezésével, velük együtt kell dönteni. A döntést a képviselőtestület 19 igennel és egy tartózkodással (Rádi Attila) hozta meg, azaz a Fidesz is támogatta Déri Tibor javaslatát.

Az októberi választáson az új városvezetés arra kapott felhatalmazást az újpestiektől, hogy velük együtt, véleményüket kikérve és azt figyelembe véve hozzon meg fontos, akár szimbolikus jelentőségű döntéseket. Ezért a közszolgálati tevékenységet ellátó Újpesti Sajtó Kft. gyors és költséghatékony internetes közvélemény-kutatással akarta felmérni az újpestiek, s azon belül is a Káposztásmegyeren lakók véleményét. 2020 január 8. és január 18. között kizárólag újpesti közösségi oldalakon, nyílt és zárt csoportokban egyaránt, valamint az ujpest.hu weboldalon arról kérdezték az újpestieket, hogy a csaknem ötezer fős, 96 százalékban magyar lakosú Csíkszentgyörgytől kapott székelykapunak hol lenne a legméltóbb helye kerületünkben.

– Úgy tűnik azonban, hogy a legjobb szándékot is képes keresztülhúzni a politikai érdek. Egyértelműen látható, hogy közvetlenül a polgármesteri közleményemben megfogalmazott állásfoglalásom után a szavazás lejárta előtti utolsó 24 órában, 

az Újpest Média által meghirdetett nyílt szavazást és az ujpest.hu weboldalon futó szavazást egyaránt – vélhetően kormánypárti – Facebook csoportok összehangoltan manipulálták, 

elvéve így a véleménynyilvánítás jogát az újpestiektől” – írta előterjesztésében Déri Tibor.

Ugyanis a kéthetes közvélemény-kutatás kezdetétől számított 13 nap alatt érkezett 1200 szavazat alapján 63–37 százalékos arányban arra voksoltak – kimutathatóan újpesti lakosok –, hogy a Homoktövis park helyett egy jobb, méltóbb helyen kerüljön elhelyezésre az ajándékba kapott székelykapu. Majd amint olyan irreleváns csoportokban (HÍRTV Baráti Köre; Bayer Zsolt megérdemelte a kitüntetést, mellette állunk; Orbán Viktor mellett állunk) került megosztásra a voksolás, amelyek nem Újpesthez és Újpest-Káposztásmegyer közösségeihez tartoznak, hirtelen duplájára nőtt a szavazatok száma a szavazás utolsó 24 órájában, megfordítva a valós állást, ami így már nem a kerület lakóinak véleményét tükrözi. 

A választói akarat leghitelesebb mutatója a közel 6 ezer tagot számláló Káposztásmegyer II. zárt csoportban indított, külső behatásoktól védett szavazás végeredménye. Ebben a csoportban a Homoktövis park közvetlen környezetében élők 80–20 százalékos arányban úgy foglaltak állást, hogy nem ott, hanem egy másik, méltóbb helyen szeretnék látni Újpest székelykapuját, amely Déri Tibor polgármester szerint lehetne akár Újpest főterén, a Szent István téren is.

A polgármester javaslatára egy munkacsoport fogja a döntést előkészíteni, amelyben egy Csíkszentgyörgy által delegált tag mellett elismert újpesti városszakértők kapnak helyet: 

Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke 

Mártonffy István, Újpest főépítésze

Czigler László, Újpest várostervezésért felelős alpolgármestere 

Iványi János, Újpestért-díjas okleveles építészmérnök

Dr. Kőrös András, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivője

Forrás: Újpesti Hírmondó
Fotó: Wikipedia (illusztráció)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük