Már Újpesten is igényelhető az otthonápolást végzők önkormányzati kiegészítő támogatása

Újpest

Újpest Önkormányzata új kezdeményezést indított azok számára, akik hozzátartozóikat ápolják otthon. A város polgármestere, Déri Tibor bejelentette, hogy az önkormányzat egy kiegészítő támogatást vezet be azok számára, akik tartósan gondozásra szoruló hozzátartozójuk ápolását végzik otthon. Ez a kezdeményezés különösen fontos annak fényében, hogy a polgármester szerint az állam nem biztosít elegendő támogatást az otthonápolást végzők számára.

Az ápolási díjat kiegészítő támogatásra azok a személyek jogosultak, akik Újpest közigazgatási területén laknak, és itt is élnek életvitelszerűen, valamint az itt élő, tartósan gondozásra szoruló hozzátartozójuk ápolását végzik. A támogatásra akkor jogosult valaki, ha az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a helyi jövedelemalap 300%-át, és ha már részesül ápolási díjban, kiemelt ápolási díjban vagy emelt összegű ápolási díjban.

A támogatás összege havi 15 000 forint, melyet 12 hónapon keresztül folyósítanak. A kérelem benyújtásához szükséges a kormányhivatal által kiállított, véglegessé vált döntés az ápolási díjra való jogosultságról.

Déri Tibor polgármester Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy a városi testület az ápolási díj mellett ezt a kiegészítő támogatást hozta létre annak érdekében, hogy segítsék azokat, akik „az egyik legnehezebb emberi kötelességnek” tesznek eleget, és mindennap ápolják beteg hozzátartozóikat. A polgármester hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat minden lehetséges módon igyekszik támogatni az otthonápolást végzőket, annak ellenére, hogy az állam nem biztosít elegendő segítséget ezen a területen.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük