Káosz a Budapest-bérlet körül: az Index szerint Karácsonyék a hibásak, a főpolgármester cáfol

Budapest Közlekedés

A Budapest-bérlet körüli vita továbbra is forró téma Budapest politikai és közlekedési életében. A legújabb fejlemények szerint Karácsony Gergely főpolgármester hat pontban reagált az Index által közzétett értesülésekre, melyek szerint nem a kormány, hanem ő és a BKK igazgatóságának elnöke, Draskovics Tibor állnak a Budapest-bérlet körüli problémák mögött.

Karácsony Gergely érvei szerint a Budapest-bérlet fontos a város, az agglomeráció lakói és az állam számára is, ennek ellenére a kormány megszüntetné azt. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a költségvetési törvény alapján Budapest 12 milliárd forint állami támogatást kapna a közösségi közlekedés költségeihez, de ezt a pénzt Lázár János minisztériuma (ÉKM) nem hajlandó odaadni.

A tavalyi év végén az ÉKM egy olyan ajánlatot tett, mely szerint a főváros fizessen plusz 2,17 milliárd forintot a HÉV és a Volán számára, de ennek ellenére sem garantálnák a 12 milliárd forint folyósítását, sem az agglomerációs megállapodás meghosszabbítását. Karácsony szerint ez azt jelenti, hogy még többet fizetne a főváros, a kormány mégis megszüntetné a Budapest-bérletet.

A főpolgármester hozzátette, hogy a BKK, a MÁV-HÉV és a Volánbusz tavaly december 29-én kötött megállapodása, mely a Budapest-bérlet fennmaradását biztosítja, állítólag március 1-jével felmondásra kerülhet, ami többszázezer budapesti és agglomerációs polgárt érintene negatívan.

Karácsony szerint nincs ésszerű indok a Budapest-bérlet megszüntetésére, és a kormány a saját költségvetési problémáit és a MÁV helyzetét próbálja Budapest kárára megoldani. Hangsúlyozta, hogy Budapest ellenáll, és nem fogadja el a kormány ultimátumát.

A HÉV, melyet a kormány hét éve államosított, állítása szerint egyre romlik, és a január is járatritkításokkal kezdődött. Ugyanakkor a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésében folyamatosak az előrelépések, új buszok, trolik és villamosok érkeznek.

Karácsony Gergely főpolgármester határozottan állítja, hogy nem engedik a Budapest-bérlet megszüntetését, és ellenállnak a kormány nyomásának. A helyzet továbbra is feszült, és várhatóan a következő napokban is újabb fejleményekre kerül sor ebben a vitában.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük