Ma van a Magyar Honvédelem Napja – újpesti megemlékezés

közélet kultúra Újpest

1991 óta május 21. a Magyar Honvédelem Napja, ekkor ünnepeljük a hős elődöket, Budavár visszafoglalóit, és minden hős magyar katonát. Az Újpesti Hírmondónak ennek kapcsán nyilatkozott Vörös László nyugalmazott alezredes és Varju László, Újpest önkormányzati képviselője.

A dátum 1849. május 21-re emlékeztet, ez volt ugyanis a forradalom és szabadságharc csúcspontja, amikor a Görgey Artúr vezette honvéd hadsereg visszafoglalta az ország fővárosát, Budát, az osztrák Hentzi tábornoktól. Nem egyedülálló ünnep ez, mert a világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását kifejező fegyveres erőkről. Magyarországon több dátum is létezett a megemlékezésre az elmúlt évszázadban, a mostani dátumon 1992 óta tisztelgünk a honvédelem előtt.

1940-ben körrendelettel jelölték ki június 28-át a honvédelem emléknapjának, máig nem lehet tudni, miért, mivel ez a nap a Ferenc Ferdinánd meggyilkolásával járó szarajevói merénylet dátuma. Az 1950-es évektől a rendszerváltozásig szeptember 29., azaz a pákozdi csata évfordulója volt a honvédelem emléknapja.

Újpest két fontos ponton is kapcsolódik a honvédelemhez: itt vonult át csapataival Görgey Artúr, a szabadságharc ellentmondásosan megítélt hadvezére, illetve később itt élt és itt is halt meg a honvéd csapatokat segítő Lebstück Mária, akinek síremléke az Újpest-Káposztásmegyeri temetőben ma is látható.

A vitéz asszony

A zágrábi születésű Lebstück Mária 1880-ban az újpesti Csokonai utca 4. sz. alá költözött és itt halt meg. Újpesten köztiszteletben álló személyiség volt, aki mindig honvéd egyenruhában jelent meg – női ruhát csak otthon viselt. Mikor testvére, anyagi segítsége fejében múltjának megtagadását követelte, csak az mentette meg bátyja életét, hogy Lebstück Mária kardja a szoba alacsony mennyezetébe beleakadt.
A ház falán 1935. március 15-én emléktáblát helyeztek el. Újpesten utcanév őrzi emlékét, és a Megyeri úti temetőben Hajós Zsigmondné kezdeményezésére közadakozásból emeltek síremléket neki.
Jókai Mór kérésére halálos ágyán németül elmondta élettörténetét, amit Jókai feljegyzett. 
A Jónák család Lebstück Mária fényképét, kardját, atilláját a Budapesti Hadtörténeti Múzeum számára átadta, életrajzával együtt. Másolatát a Jónák család őrzi.

Fotó: Wikipédia

Görgey nem volt áruló

A világosi fegyverletétel után Görgey Artúrt Ausztriába internálták. Ebben az időszakban írta meg, és 1852-ben német nyelven megjelentette kétkötetes emlékiratait. Csak 1867-ben, a kiegyezés után térhetett vissza Magyarországra. Testvére, Görgey István házában élt 1916-ban, 98 éves korában bekövetkezett haláláig.

Kétféleképpen láthatjuk leírva a tábornok nevét: Görgey és Görgei. Ennek az a magyarázta, hogy a Görgey (Johannes Arthur Woldemár Görgey) néven anyakönyvezett tábornok a nemesi „y” helyett – akárcsak Jókai – 1848-tól „i”-vel, Görgeinek írta a nevét.

Görgei Artúr

– Görgey szerepét most már árnyaltabban ítélik meg, hiszen tudjuk, hogy a fegyverletétellel egy esztelen vérontást előzött meg, hiszen a vereséget biztosra lehetett venni. Ezzel a lépéssel Görgey honvédek ezreinek az életét mentette meg – mondta az Újpesti Hírmondónak Vörös László nyugalmazott ezredes, a katonai akadémia volt tanára, aki 1988 óta lakik Újpest-Káposztásmegyeren. Vörös László szerint Görgey fegyverletétele a legjobb megoldás volt abban a reménytelen helyzetben, méltó arra, hogy az egykori hadi útvonalán fekvő utcát túl róla nevezték el, s ma a Görgey utca Újpest egyik legszebb utcája.

A mai Görgey utca Újpesten, 1902-ben. Az akkori Vasút utcán látszik, hogy több mint 100 évvel ezelőtt is járt rajta villamos, ahogy ma is jár. (Fotó: www.ilyenisvoltbudapest.hu)

Vörös László arra is emlékeztetett, hogy kerületünknek hosszú ideje szoros kapcsolata van a fegyveres erőkkel, egykori és mai katonák, a BM alkalmazottjai közül sokan éltek, élnek Újpest-Káposztásmegyeren.

Vörös László ny. alezredes és az újpesti Görgey utca

Varju László azt mondta az Újpesti Hírmondónak, hogy a magyar honvédelem fényes múltra tekinthet vissza, és tiszteletet érdemelnek a hősök, akik Magyarország szabadságáért harcoltak.
– Ma is tiszteletet érdemelnek azok a katonák, akik legjobb tudásuk szerint védik és szolgálják hazájukat. Szép, de embert próbáló feladat ez – mondta Újpest országgyűlési képviselője.

Varju László

Összeállította és Vörös Lászlót fotózta: Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük