Leleplezzük az álhíreket: újabb fideszes hazugságnak jártunk utána

politika Újpest

Orbitális nagyot hazudott az Újpesti (Ál- és Rém)Hírek fideszes szócsőként funkcionáló beazonosíthatatlan valami, amit természetesen a volt polgármester, Wintermantel Zsolt és a Fidesz országgyűlési képviselője, dr. Zsigmond Barna Pál is meglovagolt. Ahogy az lenni szokott a fideszes propagandában, ezt átvette a hírTV, és sajátjaiknak óriásinak tűnő lufit kezdtek el fújni, amit most mi kipukkasztunk.

Történt ugyanis, hogy a HVG lehozott egy cikket még egy heteA levegővételhez elég, a túléléshez nem biztos” címmel. Ebben van egy Újpestre vonatkozó adatsor is, melyet most idézünk:

„A járványhelyzet Újpesten is befolyásolta az üzletek bérbeadását. Az önkormányzat 50 millió forintos, felülről nyitott alapot hozott létre a terhek enyhítésére, a bérlőknek – beleértve az önkormányzati lakásokban élőket is – pályázniuk kell a támogatásra. Az elmúlt másfél hónapban összesen 240 üzlethelyiség esetében érkezett fizetési kérelem, ebből eddig 58-at bíráltak el, ebből 45-öt elfogadtak. A fizetendő bérleti díjakat átlagosan 54 százalékkal csökkentették, ez összesen csak ennél a kerületnél 2,4 millió forint elengedését jelentette. Nyolc kérelmet elutasítottak, mert a méltányosság alapvető kritériumai nem álltak fenn. Öt vállalkozó pedig fizetési halasztást kapott.”

Ebből a fideszes propagandának csak az 54 százalék ragadt meg. De még az sem, mert más mérőszámhoz társították. A fenti számokból az látszik, hogy a beérkező kérelmek majdnem 80 százaléka pozitív elbírálást kap, ha még hozzávesszük a halasztás lehetőségét is, akkor 86 százalék. A fideszes propagandában csak az 54 százalékkal foglalkoztak, és rámondták, hogy ez az a szám, aki valamilyen támogatást kapott. 

Ahogy a HVG eredeti cikkében is szerepel: az 54 százalék nem más, mint a pozitívan elbírált beadványok alapján megállapított kedvezmények átlaga, ami más kerületekhez viszonyítva is kiemelkedő. Ezek a számok ráadásul körülbelül két héttel ezelőttiek, tudtuk meg az újpesti önkormányzat sajtóreferensétől. „A hírTV szombaton tett fel kérdéseket számunkra, ahol kiemeltük, hogy rossz számokat használnak fel, és álhíreken alapuló információkra alapozva próbálják lejáratni az önkormányzatot, azonban erre, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, fittyet hánytak.

Arról már említést sem teszünk, hogy a 2,4 millió forint megállapított kedvezmény egy hónapra adott összkedkvezmény, mely vélhetően már sokkal-sokkal több – mondta el az önkormányzat sajtóreferense. Pontos számot a hét elején fogunk közölni – tette hozzá.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük