Kezdődik a “Zöld főtér” megvalósítása Újpesten

Újpest

Az Újpesti Piac mellett valósul meg az idén a Zöld Újpest koncepciója mentén, a fővárosi TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat támogatásával a Zöld Főtér, amely tökéletesen illeszkedik a 2010-ben dr. Trippon Norbert alpolgármester kezdeményezésére megvalósult Újpest történelmi rangjához méltó, Budapest egyik legszebb főteréhez, amely burkolt felületeivel egyben minőségi rendezvénytér is – számolt be az Újpesti Napló.

Az új közpark egyedülálló látványt nyújt majd. Kevés kerület és város büszkélkedhet ugyanis azzal, hogy a belvárosában a betonburkolatok mellett egy kilencezer négyzetméteres területen új közösségi tér, egy Zöld Főtér valósul meg parkosítással, növénytelepítésekkel, multifunkciós területekkel, melyek tökéletes összhangban állnak majd a 2010-ben átadott, igazi közösségi térként funkcionáló régi főtérrel.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy egy minőségi közparkot hozzunk létre Újpest szívében, sokak örömére. Egy olyan zöld közösségi teret, mely tökéletes összhangban van a 2010-ben átadott, minőségi burkolatokkal megvalósult főterünkkel, mely minden túlzás nélkül Budapest egyik legszebb főtere, s egyben állandó találkozó pontja az itt élő újpestieknek, ahol számos programot és rendezvényt szervezünk minden évben

– mondta el az Újpesti Naplónak dr. Trippon Norbert alpolgármester, aki hozzátette:

A Zöld Újpest koncepció mentén megvalósuló közpark tökéletesen illeszkedik az eddigi kezdeményezéseinkhez, mellyel együtt, közösen építjük városunk zöld jövőjét. Ezen szemlélet mentén valósultak meg például eddig hét helyszínen a Vadvirágos Újpest program virágos ágyásai, az első Újpesti Levendulapark, a két közösségi kertünk, törtünk fel elhagyatott betonburkolatokat és füvesítettük be őket, ültettünk közel 3000 fát közterületeinken, vagy helyeztünk ki napelemes térvilágító lámpákat sötét parkokba és kutyafuttatókba.

Az új közparkban több mint 5000 négyzetméternyi füves terület, több mint 100 fa, 770 négyzetméteren ültetett cserje és virág lesz majd. A különleges hangulatról biodiverz felületek, zöldfal, vízjáték és egy kisebb levendulás gondoskodik majd. A gyalogos közlekedést sétálóutak teszik lehetővé, az Egek Királynéja Főplébánia előtti fő közösségi rész mellett pedig kisebb kiteresedések, pihenőpontok lesznek kialakítva a park egész területén a régi főtér hangulatához illeszkedő padokkal, egyéb ülőalkalmatosságokkal, sakkasztalokkal, ivókutakkal, napvitorlákkal.

A terület közvilágítása is megújul a kivitelezés során. A közbiztonság megőrzése érdekében az önkormányzat saját erőből térfigyelő kamerákat is fog majd telepíteni. A 2022. év végén véglegesített kiviteli tervek alapján februárban lezárult a kivitelezési közbeszerzés, ezt követően most február közepén el is indul a tervek megvalósítása, így előreláthatólag 2023 nyár végére már birtokba is vehetik a Zöld Főteret az újpestiek.

Címke:

2 thoughts on “Kezdődik a “Zöld főtér” megvalósítása Újpesten

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük