Káosz Újpest-központban: balul sült el a kétfarkúak zsibvására

Újpest

Az Újpest-központ metróállomás aluljárójában a Magyar Kétfarkú Kutyapárt által életre hívott zsibvásár számukra nem várt problémákat hozott magával. A régi telefonfülkék helyén összetákolt “piac” koszt, mocskot, és kellemetlen illatokat vonzott, ami egyre több lakossági panaszt generál. A helyi lakosok főként a hajléktalanok nappali és éjszakai jelenlétét, a szemetet és a köztisztaság hiányát emelik ki aggályaik között.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt kezdetben a hajléktalanellátás, a közösségi élet fellendítésének szándékával hozta létre ezt a teret. Azonban a gyakorlatban a kezdeményezés ellentétes hatást váltott ki, a közterületi rend és a higiéniai normák súlyos megsértésével. A párt eddig nem adott érdemi választ a felmerülő problémákra, bár a helyzet romlása nyilvánvaló.

A fővárosi önkormányzat és a BKK (a terület tulajdonosai) már foglalkozik a helyzettel, és intézkedéseket terveznek a rend helyreállítására. Fontos, hogy a közösségi terek használata összhangban legyen mind a lakosság igényeivel, mind a közrenddel és a tisztasággal. A jelenlegi helyzet rávilágít arra, hogy a kezdeményezések megvalósítása során milyen fontos a tervezés, a fenntarthatóság, és a helyi közösség igényeinek figyelembevétele.

Ez az eset figyelmeztető példa arra, hogy a jó szándékú ötletek is káoszhoz vezethetnek, ha nem kíséri őket megfelelő tervezés és előrelátás. A helyzet megoldása és a közterületi rend helyreállítása mindannyiunk közös felelőssége. Remélhetőleg a jövőben hasonló helyzetek elkerülhetőek lesznek, és a közösségi terek valódi közösségi értéket képviselnek majd, nem pedig rendetlenség és zűrzavar forrását.

Valami létrehozása olyan, mint egy kertet ültetni: izgalmas és látványos. De a kert gondozása, a növények ápolása és a gyomlálás – na, az már valódi munka. A Kétfarkú Kutyapárt szembesül ezzel a kihívással, miközben városvezetési ambícióikat hangoztatják. Ironikus, hogy az Újpest-központi “kertjük” kezelése ennyire kifog rajtuk – vajon mi történne, ha egy egész “várost” kellene gondozniuk? Ez a gondolat talán humorosnak tűnhet, de a jelenlegi helyzet fényében már kevésbé derűs.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük