Idén is cenzúrázza az ellenzék jelöltjeit az Újpesti Napló

Újpest

Wintermantel közpénzből működő propagandalapja idén sem hajlandó tudomásul venni, hogy a választáson a Fideszen kívül más pártok is indulnak. Úgy tesznek, mintha (1) jövő héten nem lenne választás és (2) ha lenne is, akkor is csak egy párt létezne. 

Az Újpesti Napló főszerkesztője, Héjja Krisztián úgy döntött, hogy nem ad megjelenési lehetőséget egyetlen párt és egyetlen képviselő-jelölt számára sem, hogy bemutathassák magukat és programjukat. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Újpesti Naplóban csak a fideszes képviselőjelöltek jelenhetnek meg a jövő heti, választás előtti számban

Az elmúlt hetekben az újpesti ellenzéki pártok képviselői levélben, telefonon és személyesen is felkeresték az Újpesti Sajtó Kft. által kiadott Újpesti Napló szerkesztőségét és követelték, hogy az újság – a törvényi előírásoknak megfelelően – mutassa be jövő heti számának hasábjain a választáson induló jelölteket, pártokat és a nemzetiségi önkormányzatok jelöltjeit

Az Újpesti Napló ezt törvénytelenül és a választási eljárásról szóló törvényt megsértve megtagadta, ezért most már biztosra vehető, hogy idén sem szerepelhetnek ellenzéki politikusok az ingyenes városi újságban. 

Szabó Balázs, ellenzéki képviselő-jelölt levelet küldött az Újpesti Napló szerkesztőségének, de a levélre egy hét elteltével sem voltak hajlandóak válaszolni. Az ellenzéki politikusnak Héjja Krisztián főszerkesztőt végül telefonon sikerült utolérnie, aki hosszas beszélgetés után végül közölte, hogy a lap kizárólag Wintermantel Zsolt csapata számára biztosít a jövő héten is megjelenési lehetőséget. Szabó Balázs hiába hivatkozott arra, hogy a rendszerváltás óta – a 2014-es voksolást leszámítva, amikor már Wintermantelék írták az újságot – minden önkormányzati választás alkalmával biztosított minden politikai erő számára megjelenést az önkormányzati hetilap, a főszerkesztőt ez nyilvánvalóan nem hatotta meg. 

Nem sokkal járt több szerencsével Nagy Attila, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke sem, aki többször is személyesen kereste fel a kiadót: ő végül legalább egy elutasító e-mailt kapott, amiben az áll, hogy az újságot az önkormányzat politikamentessé (sic!) tette, ezért nincs helye benne a pártpolitikának, tehát a választáson induló jelölteknek sem. 

Az Újpesti Sajtó Kft. válaszát teljes egészében közöljük:

Tisztelt Alelnök Úr, Kedves Nagy Attila!
Megkaptam kérését tartalmazó levelét. A főszerkesztővel és velem folytatott megbeszélés során tájékoztattuk Önt arról, hogyan épül fel az Újpesti Napló tartalma, szerkezete.
Önkormányzati és kerületi híreket, eseményeket jelentetünk meg a lapban, melyben politikai vonatkozású hirdetések csak a lap 14. oldalán találhatók, a párthírek rovatban.
Az Újpesti Napló nem politikai kiadvány, a szerkesztési elv szerint politikai információkat nem teszünk közzé.
„A szerkesztett tartalommal rendelkezett nyomtatott vagy internetes újságok, hírportálok kérhetnek pénzt a kampányidőszakban megjelentetett politikai hirdetésért – sőt, az ilyen politikai hirdetés fogalmi eleme, hogy az csak és kizárólag ellenérték fejében, tehát ingyenesen nem tehető közzé. A transzparenciát szolgáló rendelkezés a hirdetések kapcsán, hogy az adott sajtótermék a választások kitűzését követően vonatkozó árjegyzékét az Állami Számvevőszéknek köteles megküldeni, mely azt nyilvánosságra is hozza.”
Tekintve a fent megfogalmazott szerkesztési elvre, miszerint politikai tartalmat, hirdetést nem kívánunk a Naplóban megjelentetni, árjegyzék készítése sem történt, tehát az ÁSZ felé sem jelentettük le azt.
Jelöltek bemutatása pedig politikai hirdetésnek számítana.
A jelöltekkel kapcsolatos minden információ megtalálható az önkormányzat hivatalos honlapján – www.ujpest.hu – melyen a Helyi Választási Bizottság jogszabályi előírás szerint valamennyi határozatát közzéteszi.
A választással kapcsolatos minden információ elérhető és megtalálható a weboldalon: https://ujpest.hu/onkormanyzati_valasztas_2019
Tisztelettel:
Galbavi Mónika
ügyvezető igazgató
Újpesti Sajtó Kft.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük