Ha okosan csinálják az ellenzéki szavazók, 11:10 is lehet az eredmény vasárnap

Újpest

Általában is a legkockázatosabb dolgok közé tartozik közvélemény-kutatási eszközökkel megjósolni a választási részvételi arányt, de különösen nagy a hibalehetőség a rendszerint kevéssé mozgósító erejű Európai Parlamenti választásokon. (…) A legutóbbi országos Medián-gyorsfelmérésben a megkérdezettek 51 százaléka állította, hogy biztosan elmegy szavazni az EP-választáson, és ennek alapján talán nem túl nagy kockázat a részvételi arányt a 34-36 százalékos sávban valószínűsíteni.

(…) A Fidesz győzelme nem, csak annak aránya lehet kérdéses. A második helyért viszont nagyon kiegyenlített a verseny: három párt is a 10-12 százalékos sávban van, közülük a Medián prognózisa szerint talán a Jobbiknak van egy hajszállal nagyobb esélye, de őket minden bizonnyal szorosan követi majd az MSZP és a Demokratikus Koalíció. A verseny olyan kiélezett, hogy a Jobbiknak az előrejelzésben „megítélt” harmadik mandátuma erősen billeg: ha mégis csak két helyhez jutna, a többlet a Fideszhez kerülne.

A pártlista alsó végén lévők közül a Medián a Momentum bejutását valószínűsíti, míg az LMP feltehetőleg 4 százalék körüli eredménnyel búcsúzik, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3-3 százalékot hasít ki az ellenzéknek jutó voksokból.

Forrás: Medián

A címben is szereplő 11:10-es Fidesz:ellenzék arány úgy jön ki, ha a prognózisok által nem bejutónak minősített pártok szavazói a Jobbik-MSZP-DK-Momentum kvartettvől választanak maguknak pártot. Minden más pártra, tehát a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra, a Mi Hazánk Mozgalomra és az LMP-re leadott szavazatok mennek a kukába, és a Fidesz mandátumszámát gyarapítják.

Forrás és kép: Medián

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük