Forgalomlassító demonstrációval tiltakozott az ellenzék Újpesten

Újpest

Ma déltől zajlottak az országos „Álljon meg az ország!” néven meghirdetett tüntetések, amelyhez Újpest is csatlakozott. Kerületünkben civilek, politikai pártok csatlakoztak a szakszervezetek felhívásához. A IV. kerületben a forgalomlassító demonstráció mellett döntöttek a szervezők. A gyülekezés délben kezdődött a Polgármesteri Hivatal mögötti „keramitos” parkolóban, ahol Varju László, Újpest országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót a jelen lévő pártok és civilek nevében, közben a tüntetéseken megszokott füstbombák is színezték az eseményt. A tüntetésen képviseltette magát az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért, a DK, a Momentum Mozgalom, az LMP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

Ezután a demonstrálók egy része autóba szállt, másik része gyalogosan követte az autókonvojt. A helyszíni tapasztalatok alapján kimondható, hogy a sor a keramitos parkolótól a József Attila utca – Váci út kereszteződéséig ért (Berzeviczy utcán kanyarodtak rá a József A. utcára). A forgalomlassító demonstráción közel 60 gépjármű vett részt, sokan viszont gyalog követték őket a járdákon.

Az autók a Váci útra kikanyarodás után az Árpád út belső sávjában folytatták az útjukat a KRESZ betartása mellett. A demonstrálók több helyen okoztak fennakadást a forgalomban, főleg amikor bevárták egymást a parkolóból kihajtáskor, illetve amikor megálltak az Árpád Kórház előtt.

Ekkorra a demonstrálók az Árpád Kórháztól Újpest-Városközpontig álltak autóikkal, okozva kisebb fennakadásokat a közlekedésben.

A résztvevők nagyon pozitívan értékelték a demonstrációt. Egyik párt delegáltja sem gondolta volna, hogy ennyien csatlakoznak majd a megmozduláshoz, melyet az új szabályok szerint csak szerdán tudtak nyilvánosan meghirdetni. „Kezdenek a polgárok felébredni a politikai apátiából, eszmélnek, hogy az Orbán-kormány nem az ő érdekeit képviseli, és Orbán Viktor földi helytartói, az újpesti fidesz, élükön Wintermantel Zsolttal valójában nem az újpestieket, hanem saját magukat képviselik.” – mondta el Déri Tibor, a Momentum Mozgalom újpesti szervezetének vezetője. Varju László is elmondta lapunknak, hogy „számomra is meglepetés, hogy ennyien eljöttek tüntetni a rabszolgatörvény és az Orbán-rendszer ellen.”  Szerinte „itt már ez sokkal többről szól, ez már nem csak a rabszolgatörvényről szól, hanem arról, hogy a Nemzeti Együttlopás Rendszerét meg kell buktatni és meg kell szüntetni.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy ez valaminek a kezdete, mintsem a vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük