Eltűnt százmilliók nyomában: megvan az XLS Consulting szerződése

Újpest

Korábban számoltunk be róla, hogy nagyjából 133 millió forintot utalt el Wintermantel Zsolt vezette önkormányzat egy XLS Consulting Kft. nevű cégnek 2018 januárja és 2019 októbere között, derült ki közérdekű adatigénylésünknek következtében. Akkor dr. Dallos Andrea jegyző nem tudta elküldeni számunkra a szerződést, mert sehol nem volt meg, azonban Déri Tibor polgármester hétvégi beszélgetésünk alkalmával említette, hogy várhatóan óriási fordulatot vesz az ügy, ugyanis sikerült megtalálni a hiányzó szerződést.

Ilyenkor felmerült bennünk a kérdés, hogy hogyan? Déri elmondta, hogy ő korábban az IT világban tevékenykedett, ahol alap tézis, hogy „nincs elvesztett adat”, sok minden még a számítógép teljes törlése után visszaállítható. „Csupán annak a volt hivatali alkalmazott korábbi számítógépén található fájlokat kellett visszanyernünk, aki korábban a teljesítésigazolásokat is előkészítette, illetve tartotta a kapcsolatot a céggel.” Déri hozzátette: „bár mindent megtett az úriember, hogy eltüntesse az adatokat, a teljes merevlemezt törölte, azonban sok információ még így is a rendelkezésünkre áll, többek közt az érintett szerződés.

Arra a kérdésünkre, hogy akinek a gépét sikerült visszaállítani, közte volt-e a 40 felmondott munkavállaló között, Déri egyértelmű igennel válaszolt. Déri azt mondta, hogy szakjogászok és közgazdászok vizsgálják hamarosan a szerződés mindegyik pontját, és a további lépéseket ennek tükrében teszi meg az Önkormányzat. „A szerződés első és második pillantásra is érdekes, számos kérdést vet fel” – mondta el Déri.

Az már csak hab a tortán, az XLS Consulting Kft., mely korábban a Quaestor egyik legnagyobb függő ügynöke volt, csak 2018 szeptemberéig rendelkezett csak a Magyar Nemzeti Bank engedélyével, így onnantól pénzügyi tanácsadói feladatokat nem láthatott volna el, azért pénzt sem vehetett volna fel. Az Önkormányzat pedig utána még egy évig fizetett neki negyedévenként legalább 18 millió forintot.

Folytatjuk…

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük