Akció a homoktövis megmentéséért, amely az országban már csak Újpesten él

környezet Újpest

A védett növény Magyarországon egyedül a Megyeri híd pesti hídfőjének közelében él természetes életközösségben, a március 7-i akció célja ennek megóvása.

Homoktövis-élőhelykezelés lesz március 7-én, szombaton Újpesten, a Megyeri híd pesti hídfőjének közelében. A területen található értékes homokgyepek 22 védett növényfajnak adnak otthont, melyből a homoktöviscserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon, a legfontosabb feladat ezért a természetes életközösség megóvása, a tájidegen fásszárúak térhódításának visszaszorítása, és a természetes életközösség megóvása.

A homoktövis régebben többfelé előfordult az országban (elsősorban a Szigetközben), de mára egyedül Újpest határában találkozhatunk vele.

Az újpesti homoktövis hathektáros élőhelyét 1974-ben helyezték védelem alá, 1999-ben 24,5 hektárosra bővítették, de ekkora már sok helyen tájidegen növényfajok (pl. feketefenyő, akácfa, keskenylevelű ezüstfa) ütötték fel a fejüket. A homoktövis vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett, eszmei értéke 10 ezer forint.

Ez lesz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának 25. ilyen akciója, amelyhez 9 és 16 óra között bárki csatlakozhat. (A munkalehetőség a középiskolás diákoknak a közösségi szolgálat teljesítésére is.) A szükséges eszközöket – kesztyű, kézi és gépi szerszámok – a szervezők biztosítják, de azt kérik, aki tud, vigyen munkáskesztyűt, kézifűrészt, ágvágó ollót, mert ezekből minden darabra nagy szükség lesz.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat természetvédelmi engedélye teszi lehetővé, a projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja, a lebonyolításban pedig közreműködnek a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is.

Forrás: Újpest.hu
Fotó: Tündérkert.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük