Több mint 600 gyorshajtót kaptak el a rendőrök augusztusban Budapesten

Budapest Közlekedés rendőrség

A budapesti rendőrök 2023 augusztusban 44 alkalommal tartottak ellenőrzést a főváros útjain a balesetek, az illegális gyorsulások, „driftelések” és engedély nélküli jármű-átalakítások megelőzése, megszakítása és szankcionálása céljából – számolt be a rendőrség a honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kerületi kapitányságai és a Közlekedésrendészeti Főosztály rendőrei Budapest területén összesen 44 esetben hajtottak végre akciót az év nyolcadik hónapjában. Az ellenőrzésekhez nem csupán rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépkocsikat és motorkerékpárokat, hanem civil jellegű járműveket és kamerás drónokat is igénybe vettek. Az egyenruhások statikusan, illetve mozgó járművekből is mérték a közlekedő gépjárművek sebességét.

Egy hónap alatt 654 esetben került sor valamilyen intézkedésre; melyből 636 alkalommal észleltek sebességtúllépést. Ezek miatt 161 helyszíni bírságot, 41 közigazgatási bírságot szabtak ki, valamint kettő szabálysértési feljelentést és 3 közigazgatási jegyzőkönyvet vettek fel. A sebességtúllépésekről összesen 429 leállítás nélküli felvétel készült.

„Drifteléshez” kapcsolódó szabályszegések miatt 1 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Az akciók a sebességméréseken felül a gépjárművek engedély nélküli átalakítására is kiterjedtek, amelyek során az azokkal összefüggő szabálytalanságok miatt 2 szabálysértési feljelentést tettek, illetve 1 járműnek a forgalmi engedélyét is elvették a helyszínen.

A rendőrök ittasság gyanúja miatt 15, míg bódultság gyanúja miatt 5 vezetőt fogtak el, továbbá 23 embert mintavétel céljából állítottak elő. Körözés miatt 4 ember fogtak el az akciók során, valamint 26 esetben éltek büntetőfeljelentéssel.

Zéró toleranciával léptek fel a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások ellen, így a közlekedők egyéb természetű szabályszegései miatt is, mint például hiányos világítás, kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben vagy lejárt műszaki érvényesség miatt, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt további 105 helyszíni bírságot és 196 közigazgatási bírságot szabtak ki, illetve 64 szabálysértési feljelentést és 5 közigazgatási jegyzőkönyvet töltöttek ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elkötelezett a közúti közlekedési balesetek számának csökkentése mellett, ezen belül pedig abban, hogy a főváros utcáin ne történjen halálos baleset. A BRFK rendszeresen tart és a jövőben is rendszeresen fog tartani hasonló közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, valamint külön célellenőrzéseket a többi közlekedőre veszélyt jelentő járművezetők (így a gyorshajtók és az ittas vezetők) kiszűrésére. Ezeket az ellenőrzéseket a 2023. év második felében is kiemelt prioritásként kezelik. ​

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük