Javuló közbiztonság: negyedével csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Újpesten

rendőrség

Az újpesti rendőrkapitány beszámolója szerint negyedével csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Újpesten 2021-ben – írja az önkormányzat.

A kedvező adatok annak köszönhetők, hogy Újpest számos pontján térfigyelő kamerarendszer épült ki, a rendőrség pedig fokozta közterületi jelenlétet, a rendőrök a legnagyobb óraszámban vannak jelen a köztereken.

Az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben 13,8 százalékkal csökkent 2020-hoz képest. Míg 2020-ban 1308 bűncselekményt követtek el kerületünkben, egy évvel később 1208-ra csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

2021-ben 166 bűncselekménnyel kevesebb jutott 100 ezer lakosra, mint előző évben. Tavaly 247 lopás történt az azt megelőző évi 332-höz képest, ez 25,6 százalékos csökkenés. Sem halált okozó testi sértés, sem emberölés nem történt tavaly Újpesten.

Emelkedett viszont a rongálások száma, tavaly 25 százalékkal több rongálás – például autókarcolás vagy kukaborogatás – történt 2020-hoz képest, és tavaly 2 cserbenhagyásos bűncselekmény is volt a kerületben. Ugyanakkor rendkívül eredményes lett egy sorozatos bűncselekmény leleplezése, az úgynevezett katalizátorlopások felderítése. Tavaly július és szeptember között a Káposztásmegyeri lakótelep több parkolójában levágták és ellopták az ott parkoló járművek katalizátorait. Miután a nyomozók azonosították az elkövetőket, szeptember 16-án elfogták a két bűnözőt, egy fűrésszel és egy lopott katalizátorral együtt. A nyomozás jelenlegi állása szerint összesen 17 katalizátort szerelt ki a bűnbanda újpesti járművekből.

Ugyancsak sikeresen kézre kerítették azokat az elkövetőket is, akik csomagkiadó automatákat fosztogattak a kerületben. Vádat emeltek továbbá egy férfi ellen, aki öt személygépkocsit tört fel, amelyekből szerszámokat lopott el. 

A sorozatos lopások sikeres felderítése révén tavaly több, mint 10 százalékkal több vagyon elleni bűncselekményt derítettek fel. Ugyancsak javuló tendenciát mutat a kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozás eredményességi mutatója, ami tavaly 49-ről 55 százalékra emelkedett. Számottevően több vagyon elleni bűncselekményt derítettek fel tavaly, továbbá sikeres évet zártak a hatóságok a lakásbetörések és a zárt gépjármű feltörések felderítése esetén is.

Az egyik legfontosabb feladat a jövőben, hogy megszüntessék az illegális gyorsulási versenyeket a kerületben.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük