Závecz: Ez a négy párt jutna be most a parlamentbe

politika

Több pártnak is változott a támogatottsága, de közülük a Fideszé a legérdekesebb – írja a Závecz Research legfrissebb reprezentatív felmérésében.

Több pártnak is változott a támogatottsága, de közülük a Fideszé a legérdekesebb, mert a hosszú ideje tartó csökkenő tendencia megállt, sőt enyhe emelkedést láthatunk.

Két hónapja a választókorú népesség 30 százaléka volt a kormánypárt híve, most 32 százalék (2,6 millió fő). A második legerősebb párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, szeptemberben 13, most 14 százalékot ért el (1,1 millió fő). 

Stabil a Mi Hazánk harmadik helyezése is, a múlt hónapban 7 százalék, ezúttal 6 százalék (500 ezer választópolgár) sorakozott fel mögéjük. A Momentum maradt 5 százalékon, 400 ezres a tábora.  A Jobbik és az MSZP javított 1-1 százalékpontot, ezúttal 4 százalékon állnak (300-350 ezer támogatóval.) Az LMP-nek 2-ről 3 százalékra bővült, a Kétfarkú Kutyapártnak 4-ről 3 százalékra szűkült a tábora, jelenleg mindkét pártnak 250 ezer támogatója van. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, valamivel 100 ezer fő alatti táborral. 

A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban – ahogy korábban is – a Mindenki Magyarországa Néppárt érte el az 1 százalékot, de most ugyanez sikerült a Nép Pártján nevű nemrég alakult politikai erőnek is. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november elején, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásának.

A biztos választók között még magasabb a Fidesz támogatottsága

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók 48 százaléka szavazna a Fideszre. Az aktív választópolgárok körében a Demokratikus Koalíciónak 19 százalékos a tábora. A Mi Hazánk ebben az elkötelezett szavazói csoportban jelenleg 8 százalékos, a Momentum 6 százalékos. 

Az MSZP és a Jobbik a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 4-4 százalékára számíthatna. Az LMP az aktív választók csoportjában 3, a Párbeszéd 2, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Nép Pártján 1-1 százalékos. 

Mint látható, az MSZP, a Jobbik és az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességben és a biztos pártválasztók körében ugyanazt a százalékot éri el, aminek az az oka, hogy mindegyik párt támogatóinak aktivitási szintje az átlag alatt marad, viszonylag alacsony. E pártok táborának 42-45 százaléka menne el voksolni, míg ez arány a Fidesz hívei körében 64, a DK-soknál 62, a Mi Hazánk támogatóinál 59, a Momentumosoknál 50 százalék. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük