Orbán évet értékelt: nála sikeresebb talán csak Árpád vezér és Szent István volt…

politika

22. évértékelő beszédét tartotta Orbán Viktor a Várkert Bazárban. Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón elmondta, hogy a miniszterelnök ismertetni fogja a kormány klímavédelmi akciótervének főbb vonalait, ezen kívül biztosan szó lesz a nemzeti konzultációról, kérdés viszont, hogy ha a 2019-es évet értékeli, mit fog majd mondani a Fidesz számára felemás eredményt hozó önkormányzati választásokról. A második legtöbb évértékelőt Gyurcsány Ferenc tartotta, neki múlt vasárnap volt a tizenhatodik

A szervezők most is ügyeltek arra, hogy az épületben a sajtó munkatársai ne férkőzhessenek a vendégekhez; előzetesen közölték, hogy a beszéd után ki fogják kísérni az újságírókat. Szokás szerint felvonultak ilyenkor a NER fontos és kevésbé fontos arcai, láttuk már a nehéz időket élő Boldog Istvánt, a pécsi választást elveszítő Vári Attilát, a mostanában kevésbé sziporkázó Nógrádi Györgyöt, de ott volt Rákay Philip, Budai Gyula, Kubatov Gábor, Palkovics László, Hernádi Zsolt, Schmitt Pál és még sokan mások. 

Egészen szórakoztató, ahogy az elmúlt években a kormánymédia ráállt annak hangsúlyozására, hogy bizony, Orbán Viktor honosította meg Magyarországon az évértékelő beszéd műfaját. Az M1-en Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője vezeti fel a miniszterelnököt, megszólalását pedig azzal kezdte, hogy Orbán kezdett el itthon évértékelőt tartani, de ha ez nem lenne elég, azt is Orbán találta ki, hogy milyen állításokat lehet tenni a politikai évad, a parlament tavaszi ülésszakának kezdete előtt.

Trianon 100. évfordulójának említésével kezdte évértékelőjét Orbán, aki elmondta, hogy miről szólt volna száz éve az évértékelő, ha akkor kellett volna tartani. Orbán szerint Trianon halálos ítélet volt, nem volt még olyan ország a történelemben, hogy egy ország túlélt volna egy ilyen veszteséget.

– Száz év után tíz év, mert van itt egy másik évforduló is – fordult rá Orbán kormányzásának tizedik évfordulójára. Szerinte 2010-ben azért lett kétharmada a Fidesznek, mert sokan reménykedtek és sokan kétségbe voltak esve. A politikában töltött évtizedek alatt megfigyeltem, hogy minden sikertörténet, minden felemelkedés története az önbecsülés helyreállításával történik, gondoljunk csak Trump Amerikájára és Boris Johnson Nagy-Britanniájára – mondta a kormányfő.

– Tíz éve megy a vita arról, milyen rendszer jött létre Magyarországon; nevezik illiberálisnak, poszt liberálisnak, autoriter és hibrid rendszernek, demokratúrának meg a jó ég tudja, minek nem. Orbán szerint nincs máshol olyan szerzet Európában, mint a mi államrendszerünk, talán csak Lengyelországban – jelentette ki Orbán.

A liberális csak diplomás kommunista

Tíz éves kormányzása azért lehet sikeres Orbán szerint, mert nem az emberek feje felett, hanem az emberekkel együtt cselekedett. Ezt hívják nemzeti konzultációra épülő kormányzásnak. 
– A liberális nem más, mint diplomás kommunista – egy erős idézet Orbántól, aki ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy szerinte kik vitték csődbe 2010 előtt az országot. (Magyarország nem került csődbe 2010 előtt – a szerk.)

Sorost szidalmazta, Hornt dicsérte

– Háromszor próbálta Soros György kifosztani az országot. Először a 90-es évek elején akarta felvásárolni a teljes magyar államadósságot. Aztán 1994-ben Soros meg akarta venni az OTP, de nem sikerült, köszönet ezért Horn Gyulának – mondta Orbán. 

– Hogy viszonyul egymáshoz a 100 éves és a 10 éves évforduló – tette fel a kérdést magának Orbán, majd meg is válaszolta. „Az utolsó tíz évünk volt a legsikeresebb tíz az elmúlt száz év magyar történetében” – mondta a kormányfő, aki szerinte míg ő ezt csak óvatosan meri kijelenteni, az amerikai elnök biztosan frenetikus beszédet tudna erről mondani. 

A klímavédelem is szóba került, pedig nem a Fidesz kedvence

A héten a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el. Július 1-ével elkezdik felszámolni az illegális szemétlerakókat és büntetik a szennyezőket. Betiltják az egyszerhasználatos műanyagokat, lehetővé teszik a fém és üvegpalackok visszaváltását. „Meg fogjuk védeni a Dunát és a Tisztát.

„Szigorú fellépés a multikkal szemben, el fogják várni tőlük, hogy környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak. A kormány a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kis és középvállalkozások zöldítését. 
„Minden újszülött után 10 fát fogunk ültetni, ezzel 2030-ra elérjük, hogy 27 százalékkal növekedjen az ország erdős területe. Tíz év alatt meghatszorozzuk a naperőművek kapacitását” – mondta Orbán, aki szerint támogatni fogják az elektromos autók vásárlását, hogy az elektromos autó ne csak a gazdagok kiváltsága legyen. 

Végül bejelentette, hogy Lengyelországhoz hasonlóan zöld államkötvényt bocsátanak ki. 

Odavágott az ellenzéknek

Orbánt szerinte sokan faggatják arról, hogy milyen lesz a Fidesz 2022-es választási stratégiája. Megfogadjuk egyik kedvenc politikai filozófusom, Muhammed Ali tanácsát: lebegjünk mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske. A szúrás már megvan, a lebegésen még dolgozni kell, de az is összejön 2022-re. 

Orbán szerint nem dugjuk homokba a fejüket, látjuk, hogy az ellenzék már most készülődik, próbálgatják a közös szerelést, avantgard kombinációk jönnek létre: nyilas gatya, vörös mellény, rajta szivárvány kitűzővel. 

Forrás: MTI, Index.hu
Fotók: Index.hu

Címke:

1 thoughts on “Orbán évet értékelt: nála sikeresebb talán csak Árpád vezér és Szent István volt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük