Guardian: Orbán – Zelenszkij csúcs lehet ma Kijevben

politika

A Guardian úgy értesült, hogy Orbán Viktor első útja  – miután Magyarország július elsején átvette az EU-elnökséget – Kijevbe vezet, hogy Zelenszkijjel tárgyaljon. Andrij Jermak, Zelenszkij elnöki hivatalvezetője az X-en hétfőn megköszönte Szijjártó Péternek, hogy sokat egyeztettek, és megbeszélést folytattak az ukrán-magyar kapcsolatokról. 

Orbán Viktor kedden Ukrajna fővárosába látogat – írta hétfő éjszaka a Guardian

Az elmúlt hetekben ugyanis hosszas tárgyalások után, megállapodás született a kárpátaljai magyarok jogairól. A lap budapesti forrása szerint ez volt a találkozó előfeltétele, és a megállapodást sikerként jelenthetik be. Zelenszkij tanácsadója, Mikhail Podoljak nem akarta kommentálni a hírt a Guardiannek, de már kijevi források a lapnak megerősítették, hogy ez a terv, “hacsak az utolsó pillanatban nem lesz változás” – tették hozzá.

Andrij Jermak tegnap az X-en köszönte meg Szijjártó Péternek, hogy “hosszú hónapok alatt sokat beszélgettek a külgazdasági és külügyminiszterrel, és találkoztunk Ungváron. Beszéltünk az ukrán-magyar kapcsolatok kulcskérdéseinek előrehaladásáról. Folytatjuk” – posztolta Zelenszkij elnöki hivatalvezetője tegnap.

Az előzményekhez tartozik: Volodimír Zelenszkij tegnap az X-en gratulált Magyarországnak az EU-elnökség átvételéhez. Az ukrán elnök a közös érdekek és célok előremozdításáról úgy fogalmazott: 

„Ukrajna az EU-hoz vezető úton haladva készen áll arra, hogy hozzájáruljon ezekhez az erőfeszítésekhez és hogy megerősítse Európát.”

De a múlt héten az is feltűnést keltett, hogy Orbán Viktor a 28-án tartott brüsszeli EU-csúcson a tárgyalóteremben odalépett Zelenszkijhez és az erről készült videó szerint heves, dinamikus rövid beszélgetést folytattak.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük