10 évre titkosították a volt perui nagykövet külügyi bizottsági meghallgatását

közélet politika rendőrség

A gyermekpornográfiával vádolt volt perui nagykövet, Kaleta Gábor többszörös átvilágításon esett át, mégsem akadt fenn a szűrőn.

A bizottsági ülés összehívását Mesterházy Attila, a testület szocialista alelnöke kezdeményezte. Németh Zsolt felvetette a nemzetbiztonsági átvilágítás korszerűsítésének szükségességét. 
– Megdöbbentő és sajnálatos az egész ügy, hiszen a magyar diplomáciára is komoly árnyékot vet egy ilyen botrány – fogalmazott Németh Zsolt újságíróknak, hozzátéve, hogy a folyamatban lévő büntetőügyben a jogi és az erkölcsi felelősség egyértelmű megítélése a márciusban kezdődő bírósági tárgyalás eredményeképpen születhet meg.

Kaleta Gábor

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese szintén reményét fejezte ki, hogy az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal felülvizsgálja és modernizálja a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket, de arról is beszélt, hogy több kérdésre nem kaptak megfelelő információt.
Elmondta:

a külügyi tárca kérésére – külügyi és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva – 10 évre titkosították a bizottsági ülés anyagát.

Jelezte, írásbeli kérdéssel fordul az ügyészséghez, hogy kiderüljön például az, kinek a jelzése alapján történt meg a nagykövettel való kapcsolatfelvétel.  

Forrás és fotók: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük