Nincs megegyezés, a kormány mondja meg, mekkora lesz a béremelés

gazdaság pénz

Nem közeledtek tegnap az álláspontok a tegnapi, utolsó bértárgyalási napon a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány közötti megbeszélésén. A munkáltatók egy számjegyű, a szakszervezetek két számjegyű bérnövekedésért harcolnak, a kormány pedig nem mond semmit, beszámolók alapján teljes passzivitást mutat.

A szakszervezetek 15 százalékos bérnövekedésért harcolnak. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésén a munkáltatók 8-8-8 százalékos emelést szorgalmaztak a minimálbérre, a bérminimumra és az általános bérajánlásra 2019-re és 2020-ra is. Ez már egy előrelépésnek tekinthető, mivel korábban mindhárom bérre 5 százalékos emelést ajánlottak.

A munkáltatók nem akartak vagy nem tudtak elmozdulni a két számjegyű emelés felé, a szakszervezetek meg nem engedtek a követelésükből. A kormány pedig nem vett részt a folyamatban. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke hozzátette, ez azért probléma, mert a szakszervezet tudna engedni, akár 9 százalékig is lemenne, de ahhoz az kellene, hogy a munkavállalók nettó pozíciója javuljon. Magyarul: a kormány hajlandó legyen a személyi jövedelemadót csökkenteni, például úgy, ahogy már azt a szakszervezet javasolta: az szja a jelenlegi 15 százalék helyett legyen 9 százalék.

Több ilyen tárgyalás nem lesz, így a kormány fogja megmondani, mennyivel emelkedjenek jövőre a bérek. Kordás úgy tudja, hogy december 12-én lesz az utolsó kormányülés idén – legkésőbb akkor ki kell hogy hirdessék, mi legyen a bérekkel.

 

 

Kép: startlap.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük