Kicsit megint emelték a képviselők fizetését – öt év alatt alig 70-77 százalékkal

pénz politika

Igazi bérrobbanást rázta meg a Parlament falait, hogy kiderült megint emelték a képviselők fizetését. Az Mfor.hu számításai szerint 2014 óta több képviselő fizetése – a mostani emelést is beleszámolva – 70-77 százalékkal nőtt, miközben az átlagos bruttó bér 54,9 százalékkal emelkedett.

A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség a képviselők fizetésemelésére, mert bérük „évek óta nem emelkedett„, ezért a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a többi szektor alkalmazottai után itt az ideje a képviselői fizetések felzárkóztatásának is, írja a lap.

Forrás: MTI

Az ilyen nagyságú bérnövekedés közel 30 képviselőt érint, de pontosan nem lehet megmondani, mert „Kövér László több ellenzéki képviselőt is fizetés-megvonással szankcionált egy decemberi parlamenti ülésen mutatott magatartásuk miatt. Így 7 képviselő esetében arra következtethetünk adat hiányában, hogy esetükben a teljes márciusi fizetés elvonásra került, míg mások 100-160 ezer forint juttatáshoz még a szankció tükrében is hozzájutottak„.

Nem maradt el Kövér László házelnök amúgy szerény bérének megemelése: 2,4 millió forintról 2,67 millióra emelkedett, ami az Mfor.hu szerint majdnem nyolcszor több az országos átlagnál, de a frakcióvezetők fizetése is emelkedett: a februári bruttó 1,78 millióról márciusra 1,979 millióra.

A legkevesebbet kereső képviselőknek 891 ezerről 989 700 forintra emelték a bruttóját, bár ehhez még számos juttatás jöhet. A miniszterek például 1,8 millió helyett márciusban már 2 millió körüli összeget láthattak a fizetésükként.

Vagyis az a képviselő, aki két helyről kapja a fizetését, a juttatása havi bruttó 2,6 millióról 2,9 millióra ugrott egyetlen hónap alatt – ez havi 10,4 százalékos növekményt jelent.” Ehhez képest, sokan nem sokat szólalnak fel a parlamentben. A további részletek az Mfor.hu cikkében.

Forrás: Index, Mfor.hu; kép: ABC News (Wolf of Wall Street)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük