Jól megszaladt suttyomban a fideszes miniszterek és államtitkárok fizetése

pénz

A közelmúltban napvilágot látott információk szerint a magyar kormányzat tagjainak fizetése titokban, jelentős mértékben megemelkedett. A 24.hu által január elején benyújtott közérdekű adatigénylés után, mely a miniszterek és államtitkárok illetményeinek pontos összegére irányult, kiderült, hogy az adatokat visszadátumozva, december 31-i keltezéssel titokban felrakták a kormany.hu weboldalra. Ez a lépés valószínűleg a vagyonnyilatkozati időszakra volt időzítve, így több száz dokumentum mögé rejtve próbálták elkerülni a nyilvánosság figyelmét.

Az adatok szerint nemcsak a Belügyminisztériumnál történt jelentős, 17,5 százalékos fizetésemelés tavaly márciusban, hanem valamennyi minisztérium államtitkárainál és minisztereinél egyaránt. Ennek eredményeképpen az államtitkárok illetménye 1 millió 975 ezer forintról 2 millió 321 ezer forintra, míg a minisztereké 2 millió 633 ezer forintról 3 millió 95 ezer forintra nőtt.

Ráadásul egy új fejleményként került elő, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter csatlakozott azon kivételezett miniszterek sorához, akik havi 5 millió forintos illetményben részesülnek. Lantos mellett Nagy Márton gazdasági és Csák János kulturális miniszter is ebben az exkluzív klubban van, bár utóbbiak fizetése már korábban is ismert volt.

Fontos megjegyezni, hogy a miniszterek és államtitkárok fizetését nem törvény, hanem közvetlenül a miniszterelnök határozata szabályozza, így az állami vezetők jövedelmeinek pontos összege hosszú időn keresztül rejtve maradhat a nyilvánosság elől. Az eset rávilágít arra a problémára, hogy a kormányzati fizetések átláthatósága és a közpénzek elszámoltathatósága terén még mindig jelentős hiányosságok állnak fenn Magyarországon.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük