A kormány az önkormányzatokra hárítja a közvilágítás korlátozását

Kormány önkormányzat politika

A szerdán este megjelent rendelet felhatalmazza az önkormányzatokat a szabályozásra, a közműhivatal a törvénytől eltérően nem szólhat ebbe bele.

Igaz, a rendelet azt is tartalmazza, hogy „a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni”, de érvénytelenít minden olyan közvilágítási üzemeltetési engedélyt, illetve  villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződést, amely „a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő”. Továbbá a veszéléyhelyzet idejére törlik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak azt a kötelezettségét, hogy ha veszélybe kerül a folyamatos közvilágítás, akkor a lámpák üzemeltetésére más közvilágítási engedélyest vagy elosztót jelöljön ki. Ezzel a kormány ismét rendelettel módosított törvényt a háborús veszélyre hivatkozva.

A helyi rendeletalkotásra a települési önkormányzatokat hatalmazta fel a kormány, Budapesten pedig a kerületeket. A fővárosi önkormányzat csak az általa közvetlenül irányított Margitsziget világításáról rendelkezhet.

Az önkormányzatok hetek óta panaszkodnak a durván növekvő villanyszámlákra. A főváros közvilágítási számlája 2023-ban Karácsony Gergely főpolgármester szerint 4 milliárd forintról 55 milliárd forintra nőhet. A kormány anyagi támogatásról most nem döntött, csak arról, hogy a közvilágítás korlátozásáért a helyi képviselőkre hárítja a felelősséget.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük