Egy popikon halála: elhunyt a Roxette énekesnője

kultúra

Akik az 1980–90-es években voltak tinédzserek vagy huszonévesek, azok jó részének szobájában szinte biztosan volt a falon egy Roxette plakát, rajta a duó karcosan dallamos hangú, jellegzetes platinaszőke frizurát viselő női tagjával, Marie Fredrikssonnal. Ő és Per Gessle több mint egy évtizeden át ontották magukból a svéd zeneipar új Abbájának nevezett Roxette slágereit, míg Marie-nál 2002-ben agydaganatot diagnosztizáltak. Számos kezelésen esett át, újra meg kellett tanulnia beszélni, és teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. Aztán néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, maga mögött hagyta ezt a borzalmas harcot, világkörüli koncertkörútra indultak, 2015-ben Budapesten is felléptek.

Közleményében a család úgy fogalmaz: „mély szomorúsággal kell közölnünk, hogy az egyik legnagyobb és legszeretettebb művész elment. Marie Fredriksson december 9-én reggel halt meg korábbi betegségének következményeként”. Az énekesnőt férje és két gyermeke gyászolja. 

Köszönöm, Marie, köszönök mindent. (…) Te voltál a legcsodálatosabb barát több mint negyven éven át. Boldog és büszke vagyok, hogy ennyi időt tölthettem veled. (…) Semmi sem lesz többé ugyanaz

– írta a halálhírre reagálva zenésztársa, Per Gessle.

Fredrikssonnál azt követően diagnosztizálták az agydaganatot, hogy 2002 szeptemberében otthonában összeesett. A betegség következtében egyik szemére megvakult, hallása sérült, ideiglenesen írni, olvasni és beszélni sem tudott. 2005 októberében aztán a svéd Aftonbladet lapnak úgy nyilatkozott: „Három rendkívül nehéz év után újra egészséges vagyok.” A zenekar azonban csak 2011-ben kezdett újra turnézni, ebben az évben jelent meg a Charm School című albumuk is. A Roxette 1986-tól összesen tíz nagylemezzel jelentkezett, amelyek közül a legutóbbi, a Good Karma 2016 júniusában jelent meg. A harmincéves zenekar ezután európai turnéra indult volna, ám ezt végül Fredriksson állapota miatt (orvosai utasítására) végül le kellett mondaniuk.

Marie Fredriksson 1991 decemberében ismerte meg későbbi férjét, a szintén zenész Mikael Bolyost, akivel 1994 májusában házasodtak össze. Fredriksson később elismerte: a férfi komoly hatással volt a karrierjére is, nélküle nem biztos, hogy lett volna ereje folytatni a Roxette-et. „Kocsmákban lógtam, és túl sokat ittam” – mesélte erről az időszakról. Később két gyermekük született.

Önéletrajza 2015-ben jelent meg The Love Of Life címmel. Ebben úgy fogalmazott: „A betegség miatt sok évem elveszett. De nincs olyan nap, amikor ne jutna eszembe, mennyire hálás vagyok, hogy még itt lehetek – és énekelhetek.”

A Roxette egyik legnagyobb slágere, a Listen To Your Heart volt 1990-ben a Fidesz klasszikussá vált kampánydala, majd később is megjelent a párt kommunikációjában, ezért nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán is megemlékezett az elhunyt énekesnőről: „R.I.P. Marie Fredriksson. Köszönünk mindent” – írta a kormányfő.

Az együttes talán legnagyobb sikere az It Must Have Been Love című dal volt:

A Roxette-et 1986-ban alapította meg Marie Fredriksson és a duó másik fele, Per Gessle a svédországi Halmstadban, majd még ebben az évben kiadták első, Pearls of Passion című nagylemezüket. A két tag már a hetvenes évek óta ismerte egymást, már a Roxette előtt zenéltek mindketten.

Forrás: Újpesti Hírmondó, Index, Infostart
Fotó: Roxette.com, MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük